Köer. Från och med i morgon bitti beräknas trafiken tätna på Stockholms vägar. Foto: Mostphotos

Trafikverket: Så kör du från Stockholm i jul

Lång ledighet, trötta och stressade förare och fler resdagar att välja på. Trafikverket spår en extra hetsig och trafiktung julhelg i år. Här är tipsen och råden för dig som ska lämna Stockholm med bil i dagarna.

  • Publicerad 20:00, 20 dec 2018

I morgon fredag väntas det stora trafikkaoset braka loss inför julhelgen. Därefter spås det vara fortsatt trångt på vägarna ända fram till julafton.

I Stockholm tros situationen bli extra ansträngd när fler än vanligt i år väntas lämna länet för att fira jul på andra håll i Sverige.

– Hela helgen väntas bli trafikintensiv. Rådet är därför att köra lugnt och att planera sin resa, säger Sara Lindström, mediekommunikatör på Trafikverket.

Redan på fredagsförmiddagen beräknas trafikläget bli intensivt på Stockholms utfartsvägar, för att därefter intensifieras under dagen och kvällen.

Värst drabbade väntas sträckorna E4, E20 och E18 i samtliga riktningar att vara. Även väg 70 mot fjällen och Dalarna beräknas bli rejält utsatt.

– Det är de vanligaste resvägarna och de vägar som brukar vara utsatta för hårdast belastning. Men alla vägar får sin beskärda del. Det man framför allt ska tänka på är att välja en mötesseparerad väg om man har möjlighet. Det är det säkraste man kan göra, säger Sara Lindström.

Snö och kyla väntar

Under de kommande dagarna väntas även minusgrader och visst snöfall i länet. Att många också är stressade bidrar till ytterligare olycksrisk på vägarna.

– På de sträckor det finns risk för halt väglag får man ta det extra försiktigt. På vintern gäller det att alltid anpassa sin körning efter väglaget, säger Sara Lindström.

Vilken dag som är bäst att köra på är svårt att säga, enligt Sara Lindström. Däremot är sannolikheten störst att det är lite lugnare ju senare eller tidigare man åker.

– Eftersom julafton är en måndag finns det fler resdagar än vanligt. I och med det finns en risk att resandet sprids ut över en längre tid. Så man kan räkna med att hela helgen kommer vara trafikintensiv, säger hon.

Några arbeten eller störningar i tågtrafiken finns inte planerade i nuläget.

Tänk på det här om du ska köra ut ur Stockholm

Planera din resa och se till att ha ordentligt med tid för körningen. Stressa inte om du hamnar i köer eller bakom en plogbil, se i stället till att du har lite tid att ta av. Då slipper du höja hastigheten.

Håll avstånd och anpassa hastighet och körning efter väglaget.

Låt passagerarna sköta mobiltelefonen.

Tänk på att väglaget kan variera snabbt. Det kan skilja mycket i temperatur beroende på höjd, om man åker på en bro eller passerar en trafiksänka. Då kan det snabbt frysa på och bli halt.

Välj de stora vägarna om du kan. E4 och väg 70 väntas vara hårdast drabbade, men de kommer också att underhållas bäst och vara kördugliga.

Källa: Trafikverket

Förbered det här innan du åker

Ha varma kläder och rejäla kängor.

Se till att bilen är utrustad med varningstriangel.

Ta med en spade om du skulle köra fast eller behöva gräva ut bilen.

Sitt inte kvar i bilen om du får stopp. Ställ den i vägrenen, placera ut en varningstriangel och vänta vid sidan av. Olyckor har inträffat där bilar som stannat blivit påkörda.

Här kan du se trafikinformation om landets vägar i realtid

Källa: Trafikverket