ITALIENSK ILSKA. Ett italiensk företag stämmer Trafikverket på 80 miljoner euro, bland annat då deras anseende har skadats. Foto: Mikael Andersson

Trafikverket stäms på rekordsumma av italienskt företag

Trafikverket beslutade tidigare att bryta ett kontrakt med ett italienskt företag som arbetade med Förbifart Stockholm, som svarar med en stämningsansökan. Nu ska tvisten avgöras i italiensk domstol.

  • Publicerad 09:02, 18 apr 2019

Det var arbetet med tunnelprojektet på Lovön som kantades av problem, vilket ledde till att Trafikverket i mars valde att bryta med den italienska entreprenören.

Entreprenören sparkas ut från miljardbygget

Nu stämmer det italienska moderbolaget Trafikverket på 80 miljoner euro, drygt 830 miljoner kronor, rapporterar DN.

– Såvitt jag vet är det det största skadeståndskrav vi någonsin fått, säger Charlotta Lindmark, chefsjurist vid Trafikverket, till DN.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Arbetet med tunneln på Lovön inleddes 2016 och har kantats av olika problem, men enligt Trafikverket var det främst arbetsmiljöbrister som gjorde att de valde att bryta kontraktet.

Exakt vad som händer nu är oklart.

– Det är ett tidigt skede så jag kan inte ge så många detaljer. Men vi kommer sannolikt att bestrida det, säger Charlotta Lindmark till DN.

Avtalet mellan Trafikverket och Lovön Samverkan AB, det dotterbolag som bildades av de italienska företagen, var totalt värt 3,5 miljarder kronor, rapporterar DN.