OK Södertörn har huserat i samma byggnad på Farstanäset i 40 år. De tänker själva betala för den planerade tillbyggnaden. Många nya barn och ungdomar har börjat i föreningen de senaste åren. Foto: OK Södertörn

Trångbodd Farsta-förening kan få nej av staden

Orienteringsklubben OK Södertörn i Farsta behöver bygga ut sin klubbstuga för att kunna bedriva sin verksamhet, men staden föreslås säga nej.

  • Publicerad 16:09, 26 aug 2019

Orienteringsklubben OK Södertörn, som har sin klubbstuga och verksamhet på Farstanäset sedan 40 år tillbaka, har vuxit ur sina lokaler. De senaste tio åren har de blivit dubbelt så många och har nu 450 medlemmar, varav cirka hälften är under 18 år. Stugan, som är byggd på 1940-talet, räcker inte längre till.

Nytt omklädningsrum till tjejerna

De har därför skickat in en ansökan om att få bygga ut klubbhuset, med nytt omklädningsrum och dusch till tjejerna och en större samlingslokal/matsal, men nämnden föreslås säga nej. Tjänstemännen föreslår ett nej med hänvisning till att tillbyggnaderna skulle hamna på mark som inte får bebyggas och att de inte är ”lämpligt placerade med hänsyn till natur- och kulturvärden”.

Ett nej skulle innebära stora problem för föreningen, menar Göran Hillgren, vice ordförande i OKS, och stopp för att ta emot nya barn och unga som vill börja orientera.

– Då kommer vi att stagnera, jag vet ärligt talat inte hur vi skulle hantera det. Antalet kvinnor och tjejer har ökat i föreningen och de har idag ett alldeles för litet omklädningsrum därför behöver vi bygga ut. Vi är nu ungefär lika många kvinnor som män i OKS, säger han.

– När det gäller den andra tillbyggnaden måste våra medlemmar köa för att hitta en sittplats när de ska äta, så trångt är det.

Politikerna tvekar

OKS bidrar på flera sätt till lokalsamhället i Farsta, enligt Göran Hillgren, bland annat samarbetar de med ett 25-tal skolor i området vars totalt 4 000 elever får komma och orientera varje år ihop med föreningen.

Men politikerna kan komma att gå emot tjänstemännens förslag. I ett delegationsbeslut den 10 juli säger nämligen nämndordförande Joakim Larsson, (M), att grannar måste få tycka till, men i övrigt att ”stadsbyggnadsnämnden anser inte att det är uppenbart att lov inte kan ges”.

Det finns en gammal byggrätt på 120 kvm 100 meter från nuvarande klubbstuga där de får bygga ett helt nytt klubbhus. Men det skulle vara både opraktiskt och för dyrt för föreningen, enligt Göran Hillgren, som kallar det hela för ett feltänk.

Stadsbyggnadsborgarrådet Joakim Larsson vill inte kommentera ärendet innan det har varit uppe i nämnden för beslut, vilket sker på torsdag 29 augusti.

Här sänks hastigheten i Farsta och Skarpnäck

Nyheter Hela listan: 52 gator skyltas om Staden fortsätter att se över hastighetsbegränsningarna. På nästa trafiknämnd spikas nya ändringar, bland annat för Söderort.fredag 13/9 15:03