PRO Trångsund. Ylva Johansson, Birgitta Berg, Anita Bjuremark och Stickan Englund. Foto: Claudio Britos

Trångsunds äldre: Vi vill inte till Skogås!

Efter ett halvårs kamp mot beslutet att flytta seniorverksamheten från Trångsund till Skogås verkar PRO ha fått rätt. De får stanna. För tillfället.

  • Publicerad 16:41, 6 nov 2018

– Vi är ju Trångsundsbor, vi vill inte till Skogås, säger Inger Ryd.

Hon och vännen Maj Andersson sitter och pratar över en kopp förmiddagskaffe på Eklundens seniorcentrum i Trångsund. De har hört att deras dagverksamhet ska flytta 2,5 kilometer, till Melodivägen i Skogås. Eller ska den det? De är osäkra.

Det är kommunen också. I februari fick personal och de som nyttjar dagverksamheten veta att flyttlasset skulle gå till hösten. Huge ska riva eller bygga om lokalen, sades det.

Beskedet fick PRO Trångsund, som också nyttjar lokalerna, på krigsstigen.

– Det är svårt för många äldre att behöva ta bussen till Skogås varje dag. Dessutom känner de flesta inte en kotte i Skogås. Det här handlar om att skapa en trygg hembygd, då behöver vi vara baserade hemma i Trångsund, säger PRO-medlemmen Ylva Johansson.

"Vart ska vi ta vägen?"

I slutet av sommaren fick man även veta att Trångsundsskolan eventuellt ska låna Stortorps bygdegård medan delar av skolan byggs om. Det skulle innebära att PRO får flytta på sig även där. På bygdegården har de varje vecka qi gong och trivselluncher.

– Vi blir djupt oroade. Vart ska vi ta vägen? säger PRO Trångsunds ordförande Anita Bjuremark.

Inger Ryd och Maj Andersson vill inte till Skogås. Foto: Claudio Britos

I början av september fick PRO ett meddelande från äldreomsorgsnämndens ordförande Love Bergström där han bekräftar att fastigheten ska rivas och att seniorverksamheten därmed ska flytta till Melodivägen i Skogås. Dit var även PRO välkomna.

Men när PRO-medlemmarna själva rotade i anledningen till flytten från Eklunden visade det sig att Huge inte har fattat något beslut om att riva eller bygga om.

Skogås var enda alternativet

– PRO Trångsund ska ha stort tack för att de uppmärksammade mig om detta. Huge hade meddelat förvaltningen att det inte krävdes en flytt en månad tidigare, men tyvärr till en person som slutade samma vecka så kunskapen gick förlorad, säger Love Bergström (M), äldreomsorgsnämndens ordförande.

– Jag förstår att det har varit väldigt mycket frustration. Det har det även varit från min sida. När förvaltningen först fick beskedet så förstod vi det som att det var av tvång nödvändigt att flytta. En snabb lösning krävdes och då var Skogås enda alternativet.

Sittande gymnastik ledd av Maud Bellqvist. Foto: Claudio Britos

Huset är dock i dåligt skick och enligt Huge kommer det krävas en renovering eller att byggnaden rivs och byggs upp på nytt. Enligt Love Bergström är det nämndens ambition att Eklunden ska återvända efter nybyggnationen. Även under ombyggnationen är Trångsund förstavalet.

– Nu har vi fått mer tid på oss att hitta ett bra alternativ. Eklunden är väldigt uppskattat och ligger bra till för den här målgruppen. Det finns ingen politisk vilja att plocka bort något därifrån.

PRO Trångsunds medlemmar är irriterade över att bristen på kommunikation från kommunen.

– Kommunen borde bli bättre på att prata med föreningarna och hitta lösningar tillsammans med oss. Men det händer aldrig, vi får höra allt ryktesvägen, säger Anita Bjuremark.