Körkort. Mopedbilar är ett vanligt färdmedel i norrort, men utbildningen är kort. Foto: Maria Svensson

Transportstyrelsen oroas av mopedbilarna

Efter debatten om mopedbilar håller Transportstyrelsen med om att en utökad utbildning är nödvändig för mopedkörkort. Man vill se över möjligheten att kunna välja att ta körkort för tvåhjulig eller fyrhjulig moped.

  • Publicerad 15:15, 27 sep 2018

En falsk trygghetskänsla och förare som bryter mot trafikreglerna gör att många engagerar sig i de små bilarna. Åsikterna om mopedbilar är många, och förra veckan skrev vi om en körskollärare på en mopedskola som ansåg att utbildningen för mopedbilar måste bli bättre.

LÄS MER: 15-åriga Izabella: "Sluta döm oss med mopedbil"

Det är Transportstyrelsen som ansvarar för utbildningen av mopedkörkort, ett så kallat AM-körkort. Nu bekräftar man att en utökad utbildning för mopedbilar är nödvändig, och vill utreda möjligheten till att kunna ta ett körkort för bara mopedbil eller tvåhjuling, eller för både och.

– Vi håller med om att man behöver se över mopedutbildningen då vi sett ett behov av utökad utbildning, men det finns för lite resurser för det just nu. Just nu har vi en pågående översyn av förarutbildning för B-körkort. Det ligger före i kön, så utbildning av moped ligger på väntelistan, säger Olof Stenlund, rådgivare på Transportstyrelsen.

LÄS MER: Experten varnar - livsfarligt med mopedbilar

Skillnad på två- och fyrhjuling

Han berättar att den nuvarande mopedutbildningen kom 2009. Då var mopedbilarna inte lika vanliga som idag och fokus låg på tvåhjuliga mopeder. Sedan dess har det blivit vanligare med mopedbilar. Även för a-traktorer som är vanliga på landsbygden räcker det med ett AM-körkort.

– Jag kan tycka att det är lite konstigt att man får köra mopedbil utan att ha provat att köra tidigare. Det är skillnad på att köra fyrhjuling med kaross och en tvåhjuling. AM-körkortet gäller även för a-traktorer, och det är nästan som att köra personbil. Av den anledningen finns det behov av att se över mopedutbildningen, säger Olof Stenlund.

Vet du när det kan bli aktuellt att ändra utbildningen?

– Det ligger som sagt med i verksamhetsplaneringen, men det kommer inte att bli något den närmaste tiden. Jag skulle gärna ändra det om jag hade möjlighet, men det är mycket som ska göras. Vi har fokus på B-körkortet och där lägger vi krutet just nu, säger Olof Stenlund.