FÖRBUD. Företaget Voi har bekräftat att olyckan skedde när mannen körde en av deras elsparkcyklar. Foto: Mostphotos

Transportstyrelsen vill förbjuda elscootrar

Efter att en man igår omkommit vid en trafikolycka när han körde elsparkcykel vill Transportstyrelsen nu se ett förbud av fordonen.

  • Publicerad 13:06, 31 maj 2019

En 27-årig man på en elsparkcykel omkom i går när han blev påkörd av en bil i Helsingborg. Nu säger Transportstyrelsens utredare Hans Cassepierre till TT att elsparkcyklarna borde förbjudas.

– Vi är av uppfattningen att det är ett fordon som inte ska vara i trafiken. Det här är något annat. Om de ska användas måste de uppfylla kraven för eldriven cykel, och om de inte gör det är det ett fordon som inte får användas i trafiken, säger han.

Han pekar främst på problemet med hur de ska definieras. En elsparkcykel får gå maximalt i 20 kilometer i timmen. Men enligt Hans Cassepierre går många elsparkcyklar snabbare än det och få förare har hjälm.

"Företagen måste ta sitt ansvar"

– Vi har tyvärr bara väntat på att det skulle komma en allvarlig olycka, och så klart är det extra tragiskt att någon omkommer, säger han till TT, och menar att det nu är upp till polisen att bedöma om det ska vara tillåtet att köra elsparkcykel.

– Men det är företagen som ställer ut dem som måste ta sitt ansvar. Antingen ser de till att de uppfyller kraven för eldriven cykel, eller så tar de sina elsparkcyklar ur trafik, säger han till TT.

Företaget Voi bekräftade på fredagen i ett pressmeddelande att mannen körde en av deras elsparkcyklar. Bolaget uppger samtidigt att de tar säkerhetsfrågan på allvar och att uppföljningar och utredningar ska göras.

”Vi beklagar det inträffade, våra tankar går till familj och anhöriga”, skriver företaget.