Fisktrappa. För att underlätta fiskarnas rörelser har staden nu tillsammans med fastighetsbolaget Fabegé har byggt en ny fisktrappa vid Sickla sluss. Foto: Meltem Bilgen Harttio

Trappa hjälper fisken i Sickla Sluss

Nu ska det bli lättare för firrarna att ta sig förbi Sickla Sluss. En ny fisktrappa är på plats.

  • Publicerad 13:59, 29 jun 2018

Varje år sätter Stockholms stad tusentals fiskar, bland annat öringar och för att underlätta fiskarnas rörelser har staden nu tillsammans med fastighetsbolaget Fabegé och Städa Sverige byggt en ny fisktrappa vid Sickla sluss. Även i Nacka ån, mellan Dammtorpssjön och Järlasjön har öring satts ut och idag besöks ån regelbundet av "lekande öringar som först ses hoppa i fiskvägen vid Sickla sluss, ett unikt naturskådespel i stadsmiljö" enligt ett pressmeddelande.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Det finns olika sorters fiskvägar, faunapassager, och det som har byggt i Sjöstaden är en så kallad kammartrappa. I trappan rinner vattnet från en djup bassäng till en annan och jämnar därmed ut vattnets höjdskillnad samtidigt som man använder det strömmande vattnets energi för att skapa turbulens och motströmmer som fiskarna kan utnyttja när de tar sig uppströms.

"Ett fint projekt som skapar ett bättre ekosystem och en hållbarare Hammarby Sjöstad"

Men de som tänker sig fiska i trappan göra sig icke besvär. Det råder fiskeförbud i trapporna, slussarna och dammen. I Hammarby sjö gäller fritt handredskapsfiske och i Sicklasjön behöver du Sportfiskekortet. Öringen är fredad i hela sjösystemet 15/9 - 31/12 och minimimåttet för öring är 50 centimeter.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.