Det var på en gångvägen nedanför Vasavägen, Söderhöjden, som 18-åringen blev skjuten den 30 januari i år. Arkivbild. Foto: Mikael Andersson

Tre åtalas för mordet på Söderhöjden

Tre unga män åtalas nu för mordet på en 18-åring, som skedde på en gångväg på Söderhöjden i januari i år. Alla tre är hemmahörande i Järfälla.

  • Publicerad 11:44, 21 okt 2019

Det var den 30 januari i år som en 18-årig man sköts till döds med sex skott på en gångväg nedanför Vasavägen på Söderhöjden.

I dag inleds rättegången mot tre män, en i 20-årsåldern och två i 25-årsåldern, som åtalats för mord alternativt medhjälp till mord. Alla tre är hemmahörande i Järfälla.

Enligt åtalet ska 18-åringen ha hämtats upp i bil i Jakobsbergs centrum av de tre männen, som sedan parkerat bilen vid en parkeringsplats på Vasavägen. Därifrån ska de två männen i 25-årsåldern ha gått med 18-åringen till den intilliggande gångvägen, där han skjutits med sex skott. Om skotten avlossats av den ena eller båda männen är oklart.

Mannen i 20-årsåldern ska ha suttit kvar i bilen under tiden, och de tre männen ska sedan ha lämnat platsen i samma bil, enligt åtalet.

Polisen misstänker: Lokal droghandel bakom skjutningarna

Stort möte på Söderhöjden efter skjutningar

Två åtalas för flera brott

Två av männen ska ha kopplingar till ett kriminellt nätverk, står det i åtalet. En av männen i 25-årsåldern åtalas också för narkotikabrott och dopningsbrott, liksom försök till utpressning i januari.

Mannen i 20-årsåldern åtalas även för grovt vapenbrott för att ha förvarat mordvapnet efter händelsen, liksom för grovt olaga hot och grovt vapenbrott i ett annat fall. Detta för att han i februari avlossade flera skott mot en bil i Jakobsberg. Syftet var att hota en person som var skyldig pengar – samma person som mannen i 25-årsåldern tidigare ska ha försökt utpressa.

Mannen i 20-årsåldern nekar till all inblandning i mordet, men erkänner grovt olaga hot och grovt vapenbrott som skedde i februari, uppger hans försvarsadvokat för JärfällaDirekt.

Männen i 25-årsåldern nekar båda till mord, enligt Mitt i Järfälla och Aftonbladet.

Stockholm Direkt