Kontroll. Flera bilister fick sitt körkort omhändertaget vid Stora mossen på onsdagsmorgonen. Foto: Mikael Andersson

Tre blev av med körkortet i Bromma – på fem minuter

När trafikpolisen utförde en rödljuskontroll i Stora mossen på onsdagsmorgonen var det flera bilister som åkte fast. Bara de första fem minuterna beslagtogs tre körkort.

  • Publicerad 14:28, 2 okt 2019

När trafikpolisen utförde en kontroll i Stora mossen på onsdagsmorgonen, låg fokus på rödljuskörningar. I två timmar, mellan klockan 8 och 10, stod civilpolis vid korsningen Ulvsundavägen/Drottningholmsvägen. Väl på plats kunde det konstateras att det fanns en hel del bilister som inte orkade vänta på att det skulle slå om till grönt.

– Totalt rapporterade vi in 13 personer som kört mot rött ljus. Fem personer hade pratat i mobiltelefon, och en chaufför körde med ett återkallat körkort, vilket bedöms som grov olovlig körning, berättar trafikpolisen Johan Sundström.

Antingen bromsar eller gasar

Bara de första fem minuterna beslagtogs tre körkort. Johan Sundström säger att det är en vanlig företeelse att bilisterna trotsar trafikreglerna.

– Vi ser att förhållningssättet är att bilisterna tvekar, antingen bromsar eller gasar de när det blir gult. Det här är en korsning som vi upplever att det är särskilt farligt att köra mot rött. Det är en bit från trafikljuset och stopplinjen tills korsande sväng. Väljer du att chansa och gasa på, kan mötande trafik ha börjat köra och det uppstår en farlig situation, säger han.

Hans rekommendation är att förbereda sig för att stanna om man ser att det slår om till gult. När det gäller de 13 bilisterna som körde mot rött, blir det 3 000 kronor i böter och omhändertaget körkort. Det är sedan upp till Transportstyrelsen att bedöma hur lång spärrtiden blir.

– De som blivit stoppade blir uppgivna, det innebär en otrolig begränsning i friheten och handlingsutrymmet att inte få köra på några månader. Men det handlar om beslutet man tar då trafikljuset är på väg att slå om.

En vanlig anledning till att bilisterna gasar på lite extra rör sig om stress till målpunkten. Johan Sundströms tips är att vara ute i god tid.

– Stockholmstrafiken är oförutsägbar, man behöver mycket tid. Vi kommer komma tillbaka dit med jämna mellanrum för att övervaka beteendet.