BESÖKSFÖRBUD. Upplands Väsby har stoppat besök på kommunala äldreboenden. Tre bekräftade fall av corona har upptäckts på ett av dessa äldreboenden. Foto: Jesper Håkansson/genrebild

Tre fall av corona på äldreboende i Väsby

Tre fall av corona har bekräftats på ett kommunalt äldreboende i Väsby. Socialchef Magnus Lublin vill inte gå ut med vilket boende som är drabbat, men de anhöriga är underrättade.

  • Publicerad 15:30, 26 mar 2020

Vi väljer att inte gå ut med vilket äldreboende som drabbats, men de närstående är underrättade.

Socialchef Magnus Lublin. Foto: Rosie Alm

Nu har coronasmittan, eller covid-19-viruset som det heter, nått ett kommunalt äldreboende i Upplands Väsby. Två fall konstaterades i tisdags, och ett fall i går, onsdag.

– Vi väljer att inte gå ut med vilket äldreboende som drabbats, men de närstående är underrättade. Har man inte hört något så har man ingen närstående med bekräftad corona, säger socialchef Magnus Lublin.

Smittade kvar på boendet

De tre smittade är kvar på boendet och har inte behövt uppsöka sjukhus. De hålls isolerade i sina lägenheter och all personal som har kontakt med dem bär skyddsutrustning.

Det är i nuläget oklart om några fler på äldreboendet är smittade.

– Även om inga tester görs behandlar vi alla på boendet som om de vore smittade, det vill säga att all personal bär skyddsutrustning i kontakt med de äldre, säger Magnus Lublin.

Vad gör ni för att undvika att fler på äldreboendet blir smittade?

– Vi jobbar hela tiden väldigt hårt med hygienen, personalen tvättar och spritar händerna och bär skyddsutrustning. Verksamheten har bra rutiner sedan vinterkräksjukan för att förhindra smittspridning.

Det råder stor brist på skyddsutrustning i hela Sverige, vilket även Väsby har känt av.

– Vi har handskar och plastförkläden, men vet inte hur länge de räcker, säger Magnus Lublin.

Besöksförbud

Det har även införts besöksförbud på de kommunala äldreboendena, något vissa privata äldreboenden i Väsby tillämpat sedan två veckor tillbaka.

– Vi tillåter inga besökare utifrån, utom i undantagsfall om någon ligger för döden och en anhörig vill ta ett sista farväl, säger Magnus Lublin.

Aktiviteterna har dragits ner till ett minimum. Han betonar att det därför är extra viktigt att de anhöriga hör av sig till de boende.

– Det är nu otroligt viktigt att ringa och skajpa sina äldre, de blir väldigt isolerade. Ett telefonsamtal gör stor skillnad.

"Behöver alla händer och fötter"

Kommunen har även brist på personal. Sedan några dagar ligger sjukskrivningarna på 20 procent. Magnus Lublin avslutar med en vädjan:

– Vi välkomnar folk att höra av sig till oss. Det kan vara de som har blivit permitterade eller som inte kan vara kvar på sina jobb. Vi behöver alla händer och fötter vi kan få inom våra verksamheter.

Kommunala äldreboenden i Väsby

Lavendelgården

Hedvigsgården

Speldosan

Brobacken

Fler nyheter i Vi i Väsby

Vildsvin förstör stora markområden kring Fysingen

Nyheter Flera hektar sönderbökade vid crossbanan Flera hektar mark har bökats sönder av vildsvin i närheten av sjön Fysingen. Upplands Väsby kommun utesluter inte skyddsjakt på kommunens mark för att få bukt med den växande vildsvinsstammen – innan...lördag 28/3 7:15

Så ska Väsbys företagare räddas

Nyheter Restaurangägare: "Vore bättre om hyrorna kunde sänkas" Med anledning av coronakrisen går kommunen nu ut med ett tillfälligt stödpaket för företagare i Väsby. Wadih Mourad som äger restaurang Texas Longhorn är dock osäker på om det kommer att hjälpa.fredag 27/3 16:30

Så kan du uppleva Stockholm utan att lämna soffan

Nyheter Lista: 6 tv-tips för dig som längtar ut på stan Är du en av alla som måste vara hemma nu och börjar bli lite uttråkad? Vi listar 6 filmer och serier som låter dig hänga i olika delar av Stockholm, utan att du behöver lämna soffan.fredag 27/3 14:01
Stockholm Direkt