ÅTALAS. Männen greps kort efter händelsen och har suttit häktade sedan dess. Foto: Mostphotos

Tre män åtalas för gruppvåldtäkt i Björns trädgård

De tre män som suttit häktade misstänkta för att ha gruppvåldtagit en kvinna i Björns trädgård i november förra året åtalas nu för grov våldtäkt. Enligt åtalet ska händelsen ha filmats av en av männen.

  • Publicerad 11:29, 28 mar 2019

Det var på natten den 9 november förra året som en kvinna anmälde att hon utsatts för en grov våldtäkt i Björns Trädgård. Tre män greps kort efteråt och häktades.

Nu åtalas de alla – 20, 19 och 19 år gamla – för grov våldtäkt.

Enligt åklagaren har de tre männen ”tillsammans och i samråd alternativt samförstånd med varandra” genomfört samlag och sexuella handlingar mot kvinnan ”som inte deltog frivilligt”.

Tre män häktade för grov våldtäkt på Södermalm

I den stämningsansökan som lämnats in till Stockholms tingsrätt står det vidare att ”de tilltalade otillbörligt utnyttjat att kvinnan på grund av berusning och narkotikapåverkan samt genom att hon befunnit sig i ett trångt utrymme med tre för henne helt okända personer, befann sig i en särskilt utsatt situation”.

En av männen ska även ha filmat våldtäkten.

Stal offrets etui

Samtidigt som våldtäkten ägde rum ska en av männen, som nu även åtalas för grov stöld, ha stulit ett etui från kvinnan som innehöll hennes bankomatkort, bankkort, studentlegitimation samt SL-kort.

En av männen åtalas också för ytterligare flera brott vid andra tillfällen. Däribland två fall av olaga hot samt ringa stöld och ofredande.

Åklagaren yrkar även att de tre männen, som alla är utländska medborgare men skrivna på adresser runt om i Stockholm, ska utvisas och förbjudas att "under viss tid återvända till Sverige" i enlighet med utlänningslagen.

Rättegången är planerad att pågå i fem dagar.