Spaning. Ett spaningsuppdrag i Sollentuna ledde till att ett automatvapen beslagtogs och tre män greps. Foto: Mikael Andersson

Tre män gripna för grovt vapenbrott

Tre personer greps i början av veckan under ett spaningsuppdrag av lokalpolisen. En förundersökning om förberedelse till mord och grovt vapenbrott har upprättats.

  • Publicerad 15:50, 10 sep 2020

Tidigare i veckan greps och anhölls tre unga män beväpnade med ett vapen i Sollentuna, vilket Aftonbladet var först med att berätta. Enligt tidningen ska gripandet ha skett på öppen gata.

Polisen meddelar att insatsen genomfördes av specialutbildade poliser i polisområde Stockholm Nord. Ett automatvapen ska ha beslagtagits.

– Vi tror att vi eventuellt kan avvärjt ett våldsdåd. Med tanke på omständigheterna så var det nog bara en tidsfråga innan vapnet skulle gå av. Den här typen av vapen bär man inte på sig i vanliga fall, inte ens inom kriminella grupper, säger poliskommissarie Fredrik Bornesand till SollentunaDirekt.

En förundersökning om förberedelse till mord och grovt vapenbrott har upprättats.

Specialutbildade lokalpoliser

Poliskommissarie Fredrik Bornesand är taktisk koordinator på spaningssektionen för polisområde Stockholm Nord.

Enligt honom var insatsen ett resultat av spaningssektionens utbildning av lokalpoliser, som får lära sig att arbeta proaktivt mot grovt kriminella.

– De får lära sig att göra snabba spaningsinsatser för att störa och arbeta offensivt tvångsmedelssökande. Det innebär att hitta möjligheter till kroppsvisitationer och husrannsakningar för att söka efter bland annat narkotika och vapen.

– Den här kvällen var ett sådant arbetspass där vi kände oro kring en ung individ som är kopplad till grov brottslighet.

Varför utbildar man lokalpoliser i det här?

– För att bli effektivare på lokal nivå. Vi tror att det i framtiden kommer göra vardagen betydligt jobbigare för kriminella, och därför satsar vi hårt på det.

Grovt vapenbrott

Brottsrubriceringarna kan ändras i veckan. En häktningsförhandling mot de misstänkta männen är planerad under torsdagen.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Grattis om du köpte lägenhet i Sollentuna 2015

Nyheter De senaste månaderna har priserna på bostäder, och på lägenheter i synnerhet, stått anmärkningsvärt stilla i Sollentuna. Men i lite längre perspektiv har prisutvecklingen varit tydligt gynnsam.tisdag 29/9 15:04

Sollentuna tappar i rankning av företagskommuner

Nyheter Företagsklimatet i Sollentuna får sämre betyg än i fjol och kommunen tappar sex platser i Svenskt Näringslivs årliga rankning. Trots tappet är Sollentuna på elfte plats av Sveriges 290 kommuner, och...tisdag 29/9 8:25

Massor av aktiviteter för Sollentunas seniorer i veckan

Nyheter Den här veckan uppmärksammar kampanjen Balansera Mera hur förebyggande arbete kan minimera risken för fallskador hos äldre. I Sollentuna är det Solom och Sollentuna Seniorgymnastik som står för...måndag 28/9 8:02