Sportframtid. I framtiden kan man kanske även söka till skid- eller futsalprogrammet på Tibblegymnasium. Foto: Hege Hellström

Tre nya idrottsprogram på gång i Täby

Tibble arbetar för att få till tre nya program till gymnasiet, alla med idrottsinriktning. Nu väntar de på klartecken från förbunden.

  • Publicerad 12:02, 10 jan 2020

Göran Cumzelius, lärare inom idrott och hälsa på Tibble gymnasium. Foto: Privat

Idag bedrivs det sju olika nationella idrottsgymnasium (NIU) på Tibble gymnasium. Bland annat fotboll, innebandy och basket. Men skolan vill till nästa år utöka sportundervisningen.

Nästa mål är program med inriktning mot längdskidåkning, mountainbike och futsal.

Tibble hoppas att fler Täbyungdomar ska kunna fortsätta sin sportsatsning i kommunen, samtidigt som eleverna får en hög kvalitet på undervisningen i övriga ämnen.

– Alla ungdomar är inte lämpade för att flytta och det blir annan trygghet för dem om de får stanna i sin hemkommun. Sen blir inte alla elitidrottare, så det kan vara bra att ha en bra utbildning att luta sig mot, säger säger Göran Cumzelius, som är lärare inom idrott och hälsa på Tibble gymnasium.

Flera talanger i Stockholm

Om förslaget blir verklighet skulle det betyda att Tibble gymnasium blir den första gymnasieskolan att starta längdskidåkningsutbildning i en storstadsregion. Närmaste ligger idag i Torsby i norra Värmland.

– Det behövs ett längre söderut, säger han.

För att de nya programmen ska bli verklighet så måste Tibble gymnasium först få godkänt från förbunden inom respektive sport. Detta innan man kan skicka in sin ansökan till Skolverket, som sedan ska godkänna programmen.

Enligt Göran Cumzelius har de fått positiva reaktioner från både svenska futsal- och mountainbike förbundet, men det är fortfarande ett frågetecken om de kommer få godkänt från Svenska skidförbundet.

– Det är lång process men vi hoppas att de godkänner det. Intresset är stort även i kringliggande kommuner som Sundbyberg och Vallentuna och vi vänder oss till de ungdomarna i norrort, säger han.

NIU programmen kommer att samarbeta med lokala klubbar, Täby FK, MTB Täby och Täby IS skidsektion.

Peter Rune från Täby IS skidsektion menar att skulle betyda mycket för skididrotten.

– Vi är en av de snabbast växande skidklubbarna, när det gäller ungdomsidrotten och idag tvingas de äldre ungdomarna att flytta. Det finns stor potential i storstäderna och ett gymnasium skulle ha stor betydelse för att få fram fler talanger i Stockholm, säger han.

Hur tänker ni på bristen av snö?

– Alternativet är ju att de slutar med idrotten och går ett vanligt gymnasium, säger Peter Rune.