Polisen på Södermalm är en av ett fåtal poliskårer i landet som sedan årsskiftet använder sig av elpistoler. Foto: Erik Simander

Tre personer har skjutits – på två veckor

Trots att Södermalmspolisen bara haft elpistoler i knappt två veckor – har de redan använts tre gånger. "En framgång" enligt polisen, men kritiker varnar för upptrappat polisvåld.

  • Publicerad 12:01, 15 jan 2018

Sedan 1 januari är Södermalmspolisen en av flera pilotgrupper runt om i landet som testar elpistoler i sin vapenarsenal. Elpistolen har framförallt beskrivits som ett mindre skadligt alternativ till det vanliga tjänstevapnet, i situationer där våldsamma personer är hotfulla och går till attack.

Under årets tolv första dagar har vapnet redan använts tre gånger. Det meddelar Södermalmspolisens twitterkonto YB_Sodermalm, som beskriver det som "en framgång" att flera våldsamma situationer nu har kunnat lösas "utan grövre, eskalerande våld".

Här testar polisen nya elpistolen – på vår reporter

Robert Hårdh, chef för Civil Rights Defenders, har tidigare kritiserat vapnet och varnat för att det kan trappa upp polisens våldsanvändande. Istället för att bli ett alternativ till den vanliga pistolen tror han att elchockvapnet kommer tas fram istället för batongen.

"Hade skjutit annars"

Men trots att vapnet redan använts tre gånger, menar kommunpolis Krister Drakeklint att det inte rör sig om någon våldsupptrappning.

– I ett av fallen var det en stor risk för dödlig utgång, piketen var inkallad och det rörde sig om en knivbeväpnad man i ett mörkt och trångt utrymme. Hade detta skett före 2018 och elpistolerna hade han med största sannolikhet blivit skjuten, säger han.

Polisen på Södermalm får elpistoler: "Kommer användas mer än skjutvapnen"

Ett av fallen håller fortfarande på att utredas, då det är oklart vad som skett. I det tredje fallet rörde det sig om en biljakt på en "galen person", som en polispatrull från Nacka hade mycket svårt att få kontroll över enligt Krister Drakeklint.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Men när vi använde elpistolen var sagan all. Det är ett typiskt sådant fall med en omedgörlig gärningsman där man annars hade riskerat svårare personskador. Elpistolen är ett komplement, det ersätter inte något av våra vapen, utan är ett mindre skadligt alternativ till både batong och skjutvapen.

Du ser ingen risk för ökat våld från polisen i och med vapnet?

– Tvärtom. Elpistolen gör ont men skaderisken är ofantligt mycket mindre. Tanken är också att vapnet i sig ska vara tillräckligt avskräckande för att inte behöva användas, men någon sådan effekt är för tidig att uttala sig om.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Utvärderas om två år

136 poliser på Södermalm har utbildats i hur de ska hantera elpistol. Södermalmskåren är en av pilotgrupperna som under två år ska använda och utvärdera det nya vapnet.

Vapnet skjuter ut två sladdar med pilar som är kopplade till vapnets batteri. När pilarna fastnar på den skjutne överförs ström som går in i kroppen. Tillsammans med pilarna skjuts även pastellfärgad konfetti ut som säkerhetsåtgärd, för att polisen inte ska kunna hävda att de inte använt vapnet.

Elchocken är smärtsam och ger ett krampliknande tillstånd som gör att den träffade faller ihop. För att slå ut benens muskler siktar man neråt på kroppen. Vapnet ska inte riktas mot ansiktet eftersom en träff i ögonen kan göra personen blind.

Reporter Sophie Stigfur provar på att få en stöt av den nya el-pistolen. Foto: Erik Simander

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.