ÅTALAS. Under en pressträff förklarade åklagare att åtal väcks mot de poliser som deltog när Erik Torell sköts till döds i Vasastan i augusti 2018. Foto: Mimmi Epstein

Tre poliser åtalas för dödsskjutningen av Eric Torell

Åklagaren har beslutat att väcka åtal mot tre poliser för dödsskjutningen av Eric Torell. En polis åtalas för vållande till annans död. De två andra för tjänstefel.

  • Publicerad 10:33, 12 apr 2019

Det var den 2 augusti 2018 som Eric Torell, som hade Downs syndrom och autism, sköts till döds av polis på en innergård i Vasastan. Poliserna själva har hävdat att de trodde att han var beväpnad, vilket han inte visade sig vara. Däremot hade han en leksakspistol av plast.

Besked om åtal efter dödsskjutningen av Eric Torell dröjer

Enligt åklagaren uppfattade poliserna det som en nödvärnssituation eftersom de trodde att målsägande hade ett riktigt vapen.

– Det här är förstås en jättetragisk händelse som har har varit väldigt upprivande för målsägandes familj och för de inblandade poliserna, men som åklagare har jag bortsett från de känslor som den här händelsen har framkallat, säger chefsåklagare och förundersökningsledare Martin Tidén

OBEVÄPNAD. Eric Torell sköts till döds förra sommaren. Foto: Privat/Sacharias Källdén

Nu står det klart att tre av poliserna som var på plats åtalas för tjänstefel och vållande till annans död. En av poliserna åtalas för vållande till annans död, de två andra för tjänstefel.

Det bekräftades klockan 10.30.

– Polisinsatschefen är delgiven misstanke tjänstefel, en polis för tjänstefel och en polis vållande till annans död alternativt tjänstefel, säger Martin Tidén

Polis brottsmisstänks för dödsskjutning av Eric Torell

Polisen sköt 25 skott mot Eric Torell varav tre träffade honom. Det dödande skottet träffade i ryggen.

– Det är när han vänder sig om och står med ryggen mot poliserna som han inte längre utgör något inbillat hot. Det borde de ha sett och upphört med verkanseld, säger Martin Tidén.

Den polis som sköt det dödande skottet är misstänkt för vållande till annans död. Ytterligare en polis sköt Eric i ryggen, men skottet var inte dödande, och polisen är misstänkt för tjänstefel.

Vidare anser åklagaren att polisinsatschefen inte har samordnat poliserna så att risken för att de skulle skjuta på varandra har minimerats. Han har heller inte, när han träffat på målsägandes pappa, tagit reda på om det skulle kunna vara målsägande som gick runt med ett vapen eller om målsägande skulle kunna vara i fara.

Under utredningen har det hållits 127 förhör.