Stängt. Viktor Rydbergs Samskola och gymnasium samt Danderyds gymnasium håller stängt idag. Foto: Pi Frisk

Tre skolor i Danderyd stängs efter coronasmitta

Danderyds gymnasium håller idag stängt efter att en förälder till en elev smittats av coronaviruset. Eleven ska ha vistats i skolan i början av veckan och har nu visat sig ha sjukdomssymptom.

  • Publicerad 08:55, 6 mar 2020

Kommunen skriver på sin hemsida att det under torsdagen bekräftades att en förälder till en elev på Danderyds gymnasium har blivit smittad av coronaviruset. Det har nu också visat sig att eleven har sjukdomssymptom.

– Det pågår en ganska stor ryktesspridning just nu. Men det finns en förälder som är coronasmittad det finns en ungdom som varit här i början på veckan. Som nu visar symptom, just nu vet vi inte om ungdomen är smittad eller inte, säger Fredrik Nordlander, rektor på Danderyds gymnasium.

Kommunen skriver att de haft kontakt med smittskydd Stockholm som klargjort att det just nu inte finns direkta medicinska skäl att stänga skolan. Men skolan väljer ändå att hålla stängt under dagen för att underlätta för skolledningen att planera verksamheten och bistå smittskydd Stockholm i den smittspårning som kan komma att genomföras.

Anställd på Danderyds sjukhus smittad av corona

– Vi har fullt upp med att informera anhöriga och vi redogör hela tiden med smittskydd Stockholm. Det är utbildningssamordnare som jobbar med detta nu, säger Jan-Erik Alenbrand, kommunikationschef på Danderyds kommun.

Många föräldrar är oroliga och tycker att kommunen skulle ha avrått elever som kan ha varit utsatt för smitta att vara hemma. Skulle ni ha agerat på något annat sätt?

– Nej, vi har följt de riktlinjer vi fått från Region Stockholm och smittskydd Stockholm och man ska ha skolorna öppna. Det här är ingen pandemi, säger Jan-Erik Alenbran.

Under fredagseftermiddagen meddelade kommunen på sin hemsida att man avser att hålla Danderyds gymnasium öppet igen på måndag.
Kommunen skriver att man haft kontakt med smittskydd Stockholm som menar att det inte finns någon anledning att hålla skolan stängd i nuläget.

– Vi har blivit rådda av smittskydd Stockholm att inte hålla skolan stängd. Just nu har vi inte stängt av medicinska skäl utan det handlar mest om att ta hand om ryktesspridningen och oroliga barn och föräldrar, berättar Fredrik Nordlander, rektor på Danderyds gymnasium.

Enligt Aftonbladet håller också Viktor Rydbergs samskola och Viktor Rydbergs gymnasium stängt efter att anhöriga till elever har smittats.

Så ska du agera kring Coronaviruset

Om man varit i något av de områden där smittspridning förekommer och inom 14 dagar efter avresan insjuknar i feber, hosta eller andningsbesvär ska du ringa 1177. 

Smittspridning förekommer inom följande områden: Hela Kina och Hongkong, utom Macau, norra Italien, Iran, Sydkorea

Detta kan du göra själv:

Tvätta händerna ofta och noggrant med tvål och vatten

Undvik att röra vid dina ögon, din näsa och mun

I den mån det går – undvik nära kontakt med personer du vet är sjuka.

Om du inte har varit i något av de områden där det just nu rapporteras att många insjuknat, eller träffat någon som du vet bär på viruset de senaste 14 dagarna, finns ingen anledning att misstänka att du fått det nya coronaviruset.

Källa: 1177

Visa merVisa mindre
Stockholm Direkt