Tre veckor med kultur för unga

Elva ungdomar har fått jobb via stadsdelsförvaltningen med att ordna kulturprogram på biblioteket i Kista. Ett kul sommarjobb – som inte riktigt känns som att man arbetar. – Det här är mer teoretiskt och man får tänka, säger 19-åriga Sidra Akbar.

  • Publicerad 14:15, 1 aug 2016

Det är något annat än ett vanligt, strängt jobb

Att barn i förskoleåldern rör på sig är en sak. Men att få dem att hänga med på vad en lekledare har tänkt sig är inte alltid så lätt.

– Man får vara lite barn själv, göra lite miner och så, säger 19-åriga Sidra Akbar från Husby, som just lett en grupp småbarn i en dansaktivitet.

– Det är roligt att få dem att röra på sig, säger 18-åriga Joel Antar från Kista.

De är två av de elva ungdomar från Rinkeby-Kista som fått sommarjobb, via stadsdelsförvaltningen, med att planera kulturprogram på Kista bibliotek. Detta görs i samarbete med Dramalabbet, en scen som sätter upp nyskriven dramatik.

Dagarna börjar med övningar och stretch, följt av varierade aktiviteter som är kopplade till drama och teater på något sätt.

Förra veckan var gruppen och såg en föreställning som skulle vara anpassad till en mångkulturell publik, berättar 18-åriga Naima Farah som är bosatt i Rinkeby. Folkvisor från olika håll hade samlats in till en pjäs. Tanken var att visa på hur viktigt det är att kunna nå ut till många.

Inför sagoläsningen för barnen på biblioteket har de fått öva på varandra.

– Att ha blickar mot en, det är bra att öva på när man inte är van, säger Naima Farah.

Andra veckan på sommarjobbet är det dags att hålla i en workshop om litteratur med lite äldre deltagare. Under sista veckan ska de presentera något de själva skrivit, en fri uppgift utöver att det ska vara inriktat mot drama och teater.

Ungdomarna tar med sig lärdomar de kommer ha nytta av framöver i yrkeslivet, räknar de med, även om de inte nödvändigtvis hamnar i kulturbranschen.

– Att kunna tala inför folk är en viktig egenskap att öva fram, säger Naima Farah.

– Man ska alltid presentera sig för folk, det är en praktisk kunskap, säger Sidra Akbar.

De tre sommarjobbsveckorna är uppskattade. Joel Antar är intresserad av litteratur och säger att det inte ens känns som att man jobbar.

– Det är något annat än ett vanligt, strängt jobb. Det här är mer teoretiskt och man får tänka, säger Sidra Akbar.

Från Dramalabbet är det Karin Hauptmann som leder ungdomarnas arbete.

– Att jobba med kultur är ett sätt att lära känna sig själv, så att man vet vad man vill, säger hon och kopplar till sin egen erfarenhet.

När ungdomarna ansökt om sommarjobb har de dels fått kryssa i vilket område de är intresserade av att jobba inom, dels skriva ett personligt brev. Utifrån detta har handläggare matchat ihop ungdomar med arbetsplatser.

"Kultur och idrott" har däremot inte fått så många kryss som man skulle kunna tänka sig. Om ett liknande upplägg blir aktuellt igen nästa år är inte bestämt än.

– Vi får se vad biblioteket säger, men vi skulle gärna göra om det, säger Karin Hauptmann.

MER Sommarjobben

Elva ungdomar i gymnasieåldern håller i "sagoläsningar för barn, en
workshop i att skriva dramatik samt framför egenskrivna texter i poesi och dramatik inför publik" på Kista bibliotek.

De gör också studiebesök på en teater och ser olika föreställningar.

Stockholms stad står för själva jobben, medan Dramalabbet (beläget på Södermalm) leder arbetet.

Totalt har Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd erbjudit sommarjobb till omkring 1 200 ungdomar i år.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.