Sossemor. Jaana Tilles beskriver sig själv som förtroendevald på heltid, och kan inte välja mellan att vara Jaana, politiker och mamma. Foto: Ella Söderberg

Tredje gången gillt för Jaana?

En sossemor som har hittat hem. Oppositionsrådet Jaana Tilles (S) berättar om vikten av att få vara med och ta samhällsansvar och ha kontakt med invånarna.

  • Publicerad 15:24, 29 jun 2018

– Vi är väldigt speciella här i Vallentuna. Envisa, företagsamma och stolta. Jag har bott här sedan 90-talet och hittat hem.

Orden är Jaana Tilles (S). I år är det dags för hennes tredje valrörelse. Politiken är en del av henne, och hon berättar att hon inte kan välja mellan Jaana, politiken och att vara mamma, hon är allt.

– Jag är en sossemor som tar hand om alla.

Vill ta samhällsansvar

Intresset för politiken grundades redan när hon var ung i Finland. På 70-talet utbildade Jaanas mamma sig till svetsare. Målet var att vara med och bygga oljeborrningsplattor. Men trots fina betyg från utbildningen, fick hon inte jobb på grund av att hon var kvinna.

– Jag hade en dröm om att ta samhällsansvar. Om man är missnöjd med något, då ska man vara med och påverka, säger Jaana.

Satsa på skolan

Sedan 1993 har hon därför varit aktiv socialdemokrat. Till Sverige kom hon på 80-talet och utbildade sig till lärare. Därför är skolan en av de viktigaste valfrågorna för Jaana. Hon menar att det finns utvecklingspotential i Vallentuna, och misslyckas man med skolan får kommunen dåliga förutsättningar i framtiden. Även förskolan vill hon ska satsas på, med minst en förskollärare per avdelning. Förutom detta är bristen på hyresrätter och äldreomsorgen viktiga frågor inför valet.

– Jag är jättestolt över oss i partiet. Vi är en engagerad och påläst grupp som kompletterar varandra. När jag blev tillfrågad om att bli oppositionsråd trodde jag först att jag inte skulle klara av det, det är typiskt kvinnligt, särskilt om man har invandrarbakgrund också. Men nu har jag blivit tillfrågad tre gånger och det är otroligt fint. Tredje gången gillt nu.

En vanlig dag på jobbet innehåller mycket inläsning och möten för Jaana. Hinna skriva yrkanden, vara aktiv på sociala medier och ha partimöten om kvällarna. Hon är även ute och knackar dörr.

– Varje kontakt med invånarna ger så mycket, oavsett om de gillar oss eller inte, berättar Jaana.

Scout och språk

Den tid som inte går åt till politiken spenderar hon gärna ute i naturen, att vandra i Roslagsleden är en favorit.

– Jag tycker mycket om att vara i naturen med min lilla ryggsäck, jag är ju faktiskt scout från början.

Även språk ligger varmt om hjärtat, särskilt franska. 2012 började hon ta franskakurser på folkuniversitetet, och har flera gånger åkt till Frankrike för att öva. I sommar blir det en vecka där.

Om du inte fick bo i Vallentuna, var skulle du bo då?

– Men gud vilken hemsk fråga. I min värld finns inget annat, det är ju här jag har alla minnen. Men om jag är tvungen att välja, i så fall norrut, Dalarna eller Norrland. Där kan jag också känna samhörighet, även om det finns mycket mygg. Men det krävs mycket för att jag ska lämna Vallentuna. Vallentuna håller sin egna identitet, här är vi stolta.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Fyra ungdomar gripna efter rån i Tibble

Nyheter "Vi tror att det är fler gärningsmän" För två helger sedan rånades en minderårig person i Täby. Nu har polisen gripit fyra misstänkta gärningsmän.onsdag 20/2 12:16

Flera par ville "spontangifta" sig i Danderyd

Nyheter "Alla bröllop är stora bröllop" För första gången höll Danderyds församling drop in-bröllop på alla hjärtans dag. Sex par tog chansen att bli äkta makar.onsdag 20/2 11:40