Kreativa. Johanna De Pierre och Håkan Persson är två av sex silversmeder på Knektvägen. Tidigare har en guldsmed, en cykelverkstad och en skomakare huserat här. Foto: Linda Gren

Trenden: Lämna stress – bli silversmed

Håkan Persson tröttnade på den stressiga tv-branschen och bokade en kvällskurs i silversmide. Tio år senare driver han en verkstad tillsammans med fem andra silversmeder i Gubbängen.

  • Publicerad 19:24, 5 dec 2017

Året var 2006. Håkan Persson började känna sig less på tv-branschen som han varit en del av länge som fotograf och filmare. Jobbet kändes allt mer stressigt och han fick allt mindre betalt.

– Jag började känna att "fan, jag måste göra något annat".

Han bokade en kvällskurs i silversmide. Vad som hände därefter beskriver Håkan som en "naturlig övergång".

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Det blev fler kurser, han började jobba som lärare i silversmide, sade hejdå till mediebranschen – och tog över en verkstad av en guldsmed på Knektvägen i Gubbängen.

Nu är de sex silversmeder som har varsin arbetsplats i lokalen, Johanna De Pierre är en av dem. Hon kom in på silversmide genom sin kusin som tillverkar hela rustningar. Hon gick en ettårig utbildning på Folkuniversitetet och när hon nyligen lämnade ett jobb som jurist fick hon mer tid vid arbetsbänken.

Liksom Håkan har hon pausat från en stressig bransch för att ägna sig åt handarbetet.

– Det är en helt annan värld än juristbranschen. För mig är det här ett avbrott. Nu har jag tid och energi att jobba kreativt, det här arbetet är meditativt. Jag är nog rätt ensam i min umgängeskrets om att göra så här men många tycker nog att det är stressigt med ett nio till fem-jobb och mina vänner säger till mig att de också skulle vilja göra något liknande, säger Johanna De Pierre.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Överallt i verkstaden på arbetsytor och skrivbord finns stora och små verktyg. En borrmaskin, en vals som kan ge ett smycke rätt tjocklek och en puckelanka – ett verktyg som används för att skapa kupade former. Några av maskinerna har den tidigare ägaren till och med tillverkat själv.

Håkan visar ett halsband med ett feministmärke som han suttit och jobbat med under dagen. Annars är favoritmotivet träd, både på smycken och i den fotokonst han jobbat med tidigare.

Johanna är mer inne på lite råare former. Stora, blaffiga ringar med raka linjer.

Båda två upplever att silversmide blir mer och mer populärt. De ser fler kurser och folk som säljer smycken på marknader.

– Avregleringen kanske har spelat roll där? Förr var man tvungen att få en stämpel på en statlig institution som visade att det var äkta silver. Nu kan man stämpla själv. Men å andra sidan var det väldigt länge sedan det ändrades, säger Håkan.

– Jag tror att många – jag till exempel – lockas av att det går att använda det man själv tillverkat, säger Johanna.

Hon säger att en dröm vore att kunna arbeta med silversmidet på deltid, men att hon tycker om att det får vara helt luststyrt nu. Det är heller inte det lättaste att försörja sig som silversmed.

– Det är svårt om man inte är ett stort namn. Och det är svårt att våga ta betalt för det man gör, säger Håkan.

Håkan Persson och Johanna De Pierre. Foto: Linda Gren

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Karin Ernlund (C): "Stoppa varje onödig regel för byggande"

Nyheter C-toppen i stor intervju inför Stockholmsvalet Inför valet träffar vi alla förstanamn i partierna som vill vinna makten i Stockholm. Det här är Karin Ernlunds och Centerpartiets främsta mål efter valet.lördag 21/7 9:05

Här är parkerna där du får dricka alkohol

Nyheter LISTA: Se vad som gäller för Stockholms alla parker 2018 I vissa parker i Stockholm är det helt okej att öppna bubblet eller ölen till picknickhänget, i andra råder strikt alkoholförbud. Här ser du vad som gäller för "din" park.fredag 20/7 14:43