Trendig tid i skolans festkommitté

Vi i Solnas hembygdskrönikör minns gymnasietiden på det glada 1970-talet.

  • Publicerad 01:15, 17 maj 2018

Det heter lära för livet och så blev det.

En gymnasieskola med stil måste också ha en riktig festkommitté, förutom allt läsande och ett eventuellt uppfostrande leverne.

På Vasalunds gymnasium under åren 1972–74, bestod denna kommitté av två idérika personer. Det var Harry Bouveng och undertecknad.  Vi ordnade skoldanser, skidresor, skoljackor och de för tiden så populära collegetröjorna med skolans logga på bröstet. Vi tillhandahöll även de sportiga strumporna från USA, de så kallade tubsockorna, som exempelvis Solnabasket använde till sin matchdräkt. Vita med gul-blå ränder upptill. Fanns också i andra färgkombinationer.

Vid denna tid i början på 70-talet, skapades det olika modetrender i skolan. På vintern skulle man ha Bally curling kängor och en Bognerjacka. Själv hade jag en Monclerjacka till vardags och en Headjacka för alpinaktiviteter. Gabardinbyxor från Match Man, som var enormt utsvängda nertill, så man knappt såg skorna. Därtill från samma butik, en Shetlandspolotröja, som kliade över hela kroppen, men det fick man stå ut med.

Jeansen skulle självklart komma ifrån Gul & Blå. Det var långa köer för att få tag i ett par jeans. V-jeans var då också på modet från denna leverantör av trendiga 70-tals plagg. Från IMPO handlades det också jeans, fast de kom från USA. Sko-Uno var butiken för dem som gillade boots.

Alla dessa exempel på kläder och mycket annat i modevärlden syntes tydligt runt de stora borden i ljushallen. Det var där de mest modemedvetna höll till och gärna poserade i det senaste i modeväg.

En festkommitté måste också ha sammanträden. Dessa hölls alltid på Operabaren. Förstås. Då gällde det att klä sig lite mer klassiskt. Marinblå club-blazer, grå byxor, ljusblå skjorta och en matchande slips därtill. Välborstade och blanka skor av engelsk härkomst var ett måste. Med denna klädsel kom vi in utan besvär.

På Operabaren skapades en lärdom för livet. Man beställde inte ”en stor stark”, utan en silveröl, tack. Så löd beställningen.  Dessa silverbägare var numrerade från 1 till 10. Fick man samma nummer varje gång man beställde, så kunde man titulera sig som ”stamgäst på baren”. För egen del och i ett senare skede av livet, erhöll jag den åtråvärda ”Nobisnyckeln”. Det kändes både stort och viktigt vid den tiden.

Så livet under gymnasietiden var både uppfostrande och kunskapstörstande. Men också delvis affärsidkande, något som jag även fortsatte med i det vuxna livet. Dessutom hade vi mycket roligt också. Eller hur Harry?

Det heter lära för livet och så blev det.
 

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fler nyheter i Vi i Solna

Svårt lösa trafikkaoset vid RWS

Nyheter "Snälla föräldrar, prioritera våra barns säkerhet” Det kan ta tid att lösa trafiksituationen utanför Raoul Wallenbergskolan i Järvastaden. Ett problem är att ansvaret för gatan delas mellan Solna stad och exploatören Järvastaden AB.tisdag 23/10 12:32

Här är alla nya landstingsråd i Stockholm

Nyheter Hela uppställningen i nya blågröna styret Nu är det klart vem som får ansvar för vad i den nya blågröna majoriteten i Stockholms landsting.tisdag 23/10 10:35

Nyblivna mammor: Sjukvården överger oss

Nyheter Trasiga underliv, smärta och oro – men få vet vart de ska vända sig Från täta kontroller hos mödravården under graviditeten till förlossning och sen, ja vad? Allt fler kvinnor börjar prata om trasiga underliv, smärta och förlorad sexlust, efter förlossningar. Men för...måndag 22/10 11:37