Trendiga byggbolaget Oscar Properties vill ta över Tekniska nämndhuset

Oscar Properties som bygger både Hjorthagsskrapan och Norra tornen vill sätta tänderna i det stora kontorskomplexet Tekniska nämndhuset på Kungsholmen. ”Vi har ritat ett förslag” säger Oscar Engelbert.

  • Publicerad 06:00, 18 maj 2015

Tekniska nämndhuset på Fleminggatan rymmer cirka 1 200 arbetsplatser och flera av stadens största förvaltningar.

Och så kanske det förblir. Sedan tidigare besked om att fastigheten ska göras om till nära 400 bostäder inte längre är att betrakta som ett löfte kan huset komma att förbli ett kontorskomplex.

Men nu hamnar frågan om husets framtid åter i fokus.

Oscar Engelbert, vd och grundare av byggbolaget Oscar Properties, avslöjar nu för StockholmDirekt att han är intresserad av att köpa Tekniska nämndhuset för att göra om det till trendriktiga bostadsrätter.

Enligt Oscar Engelbert ligger en omgörning av Tekniska nämndhuset helt i linje med vad Oscar Properties gjort med gamla kontorsfastigheter tidigare.

– Vi ser gamla kontorshus som inte fungerar bra längre som en möjlighet att skapa unika bostäder. Samtidigt försöker vi bidra till stadslivet genom att skapa nya och bra restauranger, säger Oscar Engelbert.

Idén om att göra om Tekniska nämndhuset till bostäder har han haft en längre tid. Ett förslag på hur det skulle kunna se ut har tagits fram i samarbete med den danske superarkitekten Bjarke Ingels.

– Tyvärr blev det inget med det, säger Oscar Engelbert.

Men även om staden inte nappade den gången har Oscar Engelbert inte gett upp. Planerna kan bli aktuella igen.

– Jag kan säga så här. Om jag får möjlighet att köpa det huset av staden vore jag mycket glad, säger Oscar Engelbert.

Oklart om huset ska göras om

Enligt tidigare planer från staden ska arbetsplatserna i Tekniska nämndhuset flytta utanför tullarna och fastigheten göras om till nära 400 bostäder. Antingen genom att huset rivs eller genom att befintlig huskropp görs om invändigt.

Men det är högst osäkert vad som ska hända. Som StockholmDirekt berättat är den rödgrönrosa majoriteten i Stadshuset osäker på hur huset bäst används framöver. Det kan bli så att alla förvaltningar blir kvar och att bostadsprojektet uteblir, som vice finansborrgarrådet Jan Valeskog (S) tidigare sagt till StockholmDirekt.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.