Väljare. Vi har träffat stockholmare i Söderort och innerstan om hur tankarna går inför stundande kommunval. Foto: Sacharias Källdén

Tretton stadsdelar inför Stockholmsvalet

Stockholm beskrivs ofta som en segregerad stad och de stora skillnaderna mellan stadsdelarna märks inte minst i hur vi röstar.

  • Publicerad 10:23, 4 aug 2018

Det är stora skillnader i hur olika delar av Stockholm röstade förra valet.

Den gångna veckan har vi besökt tretton platser i Stockholm för att belysa det här på olika sätt.

I några av valkretsar på Östermalm fick Moderaterna över 60 procent av rösterna i kommunvalet 2014. Å andra sidan finns det områden i Rinkeby där partiet inte ens tar sig över 3 procent.

De stora skillnaderna mellan valkretsarna blir än tydligare när det gäller ett mindre etablerat parti som Fi. I flera av Hägerstens och Östra Söderorts valkretsar fick partiet få en bra bit över 10 procent av rösterna – allra störst var stödet i Midsommarkransen med hela 13,53 procent. Samtidigt lyckades partiet inte ens nå 1 procent av väljarna i flera av Spångas valkretsar. Den verkliga bottennoteringen gjordes i Tensta där 0 procent hade förtroende för Fi.

Så här resonerar väljare runt om i Stockholm:

I Fredhäll på Kungsholmen fick Centerpartiet ovanligt hög andel av rösterna 2014. ”Det är lite roligt för jag har funderat på C”

Runt Norrbackatäppan i Vasastan var det en ovanligt hård kamp mellan blocken. Matilda i Vasastan: ”Det är viktigt att rösta”

Östermalm är helblått, men inte studentkvarteren vid Lappis. Studenten Kafi: "Jag är orolig för att de ska ändra reglerna för invandrare".

I Hökarängen var det en ojämn kamp 2014. Blir det likadant i år?

I Stureby stadsdel var det splittrat förra gången. "Många byter färg när de skaffar hus".

Blir Midsommarkransen Fi-tätast igen? Kransenborna vi träffar är tveksamma.

I Kärrtorp fick de rödgrönrosa närmare 78 procent av rösterna i valet 2014. "Demokratin måste försvaras".

Här är kvarteret på Södermalm där tre av tio lät bli att rösta. "Det är en otroligt blandad kompott här".

I Bromma röstade många på allianspartierna. I Höglandet fick till exempel Moderaterna 56,96 procent av rösterna. Men här är det rödgröna undantaget som bekräftar regeln. "Många här har det sämre ställt ekonomiskt jämfört med andra delar av Bromma".

Stödet för de rödgröna var starkt i Yttre Västerort. Men i villorna i Spånga lät det annorlunda. "Man röstar ju på det som är mest rätt för en själv."

I Olof Palmes uppväxtområde Vällingby röstade en majoritet rött. Två områden sticker dock ut. "De blå partiernas politik gynnar folk som bor här."

Hässelby är delat när det kommer till politiken. Från rött i hyresrättsområdena till blått i villorna. "Folk vill se en skillnad i samhället."

I Skärholmen har Socialdemokraterna traditionellt haft ett urstarkt stöd. Men är de på väg att tappa greppet om stadsdelen? "De tänker att sossarna tog hand om oss då, men följer inte med i hur sossarna har blivit."

Expert. Annika Fredén är universitetslektor i statsvetenskap. Foto: Privat

Forskaren: "Svårare än tidigare att förutse resultatet"

Vi tenderar att rösta som dem vi har närmast oss, säger statsvetaren Annika Fredén.

Annika Fredén är universitetslektor i statsvetenskap med val och väljarbeteende som två av sina forskningsområden.

– Min forskning visar att människor inte bara söker sig till områden där det bor andra med samma värdegrund. Vi påverkas också av vad folk omkring oss röstar på, vilket får stor betydelse för underdog-partier som Fi. Får man veta att andra gillar partiet och tror att det har goda chanser i valet är folk också mer benägna att rösta på partiet, säger hon.

Större rörlighet hos väljarna

Generellt är alliansen starkare i stadens norra delarna medan stödet för de rödgrönrosa är större i söder. Det går också att se att bostadsformen och inkomsten har betydelse för resultatet i ett valdistrikt. Den med högre inkomst som äger sitt boende tenderar oftare att rösta blått. Men det stämmer inte alltid. I till exempel de forna arbetarkvarteren på Södermalm är bostadspriserna höga samtidigt som flera av distrikten domineras av röda väljare.

– Att ha en inkomst som räcker för att köpa en dyr bostadsrätt brukar innebära att man är mer benägen att rösta på ett högerparti. Men samtidigt är det inte enbart inkomst som styr vad vi röstar på, säger hon.

Hur kommer det då att gå i valet i september? Annika Fredén konstaterar att Sverigedemokraterna ser ut att växa i hela landet, men tillägger att valet är svårare att förutse än normalt.

– Också för mig som forskare är det väldigt oklart inför just det här valet. Det finns en större rörlighet hos väljarkåren i dag  jämfört med förr och i årets val är det mer oklart vem som ska samarbeta med vem än vid de senaste valen, säger hon. 

Så röstade stockholmarna i kommunvalet 2014

Moderaterna 27,16

Folkpartiet (numera Liberalerna) 8,28

Centern 4,69

Kristdemokraterna 3,28

Socialdemokraterna 21,96

Miljöpartiet 14,32

Vänsterpartiet 8,94

Feministiskt Initiativ 4,64

Sverigedemokraterna 5,16

Övriga partier 1,57

82,13 procent av Stockholmarna röstade, vilket innebar en ökning med 0,55 procent jämfört med valet 2010.

Det rödgrönrosa blocket fick sammanlagt 49,86 procent av väljarstödet, vilket gav en majoritet i kommunfullmäktige med 53 av 101 mandat.

Alliansen landade på 43,41 procent, vilket gav 42 mandat.

Moderaterna var det parti som fick flest röster.

Störst bland "övriga partier" var Stockholmspartiet (0,54%), Piratpartiet (0,42%) samt Djurens parti (0,17%).