UF-vinnare. Emma Lindberg, och Ebba Lindgren och Elin Törnblom satsar på att slå skolans säljrekord med sin brandsläckare. Foto: Linda Lundberg

Trion som är Årets UF-företagare

Emma Lindberg, Ebba Lindgren och Elin Törnblom tog hem titeln Årets UF-företag i år. Med sin brandsläckare i praktiskt format har de övertygat både juryn och många köpare.

  • Publicerad 08:00, 8 feb 2019

Under sitt sista år på Upplands-Brogymnasiet driver Emma Lindberg, Ebba Lindgren och Elin Törnblom företaget Firefighter UF. Deras produkt är en brandsläckare i litet format.

Idén väcktes ur den varma sommaren.

– Vi fick rådet att inte ha fattiga studenter som målgrupp och vi ville uppfylla ett behov som löser ett problem, säger Emma.
De insåg att de själva inte ens vet hur man gör med en stor 6-kilossläckare om det uppstår en brand, och på så vis fick de idén.

Deras brandsläckare blir inte heller förbrukad efter en gång, som en klassisk blir så fort man har lossat sprinten. Den rymmer 250 milliliter skum som expanderar till 40 gånger sig själv.

Perfekt vid grillning

– Den är perfekt att ta med sig ut när man grillar eller att ha med i bilen. Den funkar också bra till spisen, mikron eller en öppen spis, säger Emma.

– Vi vill trycka på att det är ett komplement, och att det ofta är de små bränderna som blir de stora om man inte hinner släcka dem i tid, säger Ebba.

Firefighter UF övertygade juryn med sin pitch på Ekhammarskolans scen förra veckan. Som stolta segrare tog de emot en prischeck på 5000 kronor, sponsrat av Sparbanken i Enköping, en inbjudan till årets Upplands-Brogala – och biobiljetter, eftersom de även kammade hem publikens pris.

Varför vann ni?

– Jag tror att det är för att vi har lagt ner så mycket tid. Vi har inte bara använt lektionstiden väl utan även jobbat med det här utanför skolan, säger Elin.

Affärsplanen var den som tog längst tid att göra, och även det arbetet har lönat sig. Firefighter UF är nämligen finalister bland alla Stockholms UF-företag för sin affärsplan. Om de går vidare därifrån och får tävla för Stockholm i hela Sverige får de veta efter UF-mässan 19-20 februari.

Hittills har Firefighter UF sålt 112 brandsläckare för 35 000 kronor, och har precis gjort en ny beställning. De ska försöka att slå säljrekordet i skolan som ligger på 55 000 kronor.

– Vi ska öka tempot nu och börja med massförsäljning till företag, i stället för att sälja till en privatperson i taget, säger Emma.

Roligaste kursen i skolan

De har redan kontakt med försäkringsbolaget IF, en bevakningschef på NK och en person som kan öppna upp dörrar till över 1000 krogar i Sverige.

Inom kursen ingår det att avveckla företaget, men om det går fortsatt bra med försäljningen kanske tjejerna startar upp företaget igen på riktigt. De är alla överens om att det är den roligaste kursen de har i skolan.

– Man lär sig hur man fungerar som person och i en grupp, säger Emma.

– Vi fick höra att vi inte skulle jobba med våra bästa vänner, men det struntade vi i. Vi kompletterar varandra jättebra, säger Elin.

Ung Företagsamhet

Årets UF-företag är Ung Företagsamhets mest omfattande tävling. Ung Företagsamhet finns över hela Sverige, och ungdomar möjlighet att träna och utveckla sin kreativitet, företagsamhet och sitt entreprenörskap.

Årets UF-företag handlar bland annat om produkt- eller tjänsteutveckling, prissättning, marknad och organisation.

Sommarstängt

Under juli månad är kontoret stängt. Vi är tillbaka den 3 augusti. Nästa tidning utkommer den 7 augusti.söndag 5/7 7:46

Bålsta/Upplands-BroDirekt starkare i höst

Bålsta/Upplands-BroDirekt blir starkare efter en historisk medieaffär. – Om vi kan bygga upp det här på ett smart och lönsamt sätt får vi mer resurser till att satsa på bättre lokaljournalistik, och...fredag 3/7 9:32

Sport

    Senaste numret

    Bålstabladet
    Stockholm Direkt