KTH-studenterna har byggt en trappa så att fler kan ta sig till bänkarna, satt upp en skylt och en bänk som är rättvänd mot vattnet. Foto: Johanna Nordin

Trista Masthamnen på Södermalm görs om av KTH-studenter

Tråkig och otillgänglig. Så uppfattade några KTH-studenter Masthamnen. Nu har de gett förslag på hur man kan utveckla parken vid kajen. "Vi tagit till oss detta och ska titta vidare på det", säger Tor Wildenstam, chef vid Stockholms Hamnar.

  • Publicerad 06:15, 3 nov 2016

Den ligger nära stan och varje dag strömmar turister från färjorna ut här. Men ändå är Masthamnen en plats som många Stockholmare undviker när de promenerar på söder.

Några masterstudenter på KTH tog sig därför an uppmaningen att göra platsen vackrare och tillgängligare. I helgen invigdes deras version av Masthamnsparken. Besökare möts då av ett interaktivt konstverk med färgade stenar, bänkar med fotstöd vända mot vattnet och en stege som gör det lättare att komma ut till platsen.

LÄS ÄVEN S ångrar sig om ny opera i masthamnen

– Det mesta som vi har satt dit är som post-itlappar som pekar på var det finns problem och hur de kan åtgärdas. Vi vill inte fixa till platsen så mycket utan vill att det även fortsatt ska vara och kännas som ett hamnområde. Det vi vill är att öka tillgängligheten till platsen och att man ska vilja stanna kvar där och hänga, säger Johanna Nordin, en av studenterna som har ingått i gruppen.

"Svårt att ta sig fram"

Hon berättar om hur studenterna till en början kände sig modfällda när de kom ut till platsen. Det fanns lite som fick dem att vilja stanna kvar.

– De kvalitéer som vi ändå uppfattade var undangömda, som utsikten och närheten till vattnet. Det fanns inte så många bänkar, de var felvända och det var svårt att stanna kvar på platsen. Många äldre som kom dit var tvungna att böja sig under bommen eller balanserat längs med kajkanten för att komma fram. Det var både farligt och svårt att ta sig fram på det sättet.

LÄS ÄVEN Stockholms hamnar positiva till "girafflytt"

På den åtgärdslista som man har lämnat över till staden och Stockholms hamnar listar man en rad enkla sätt att öka tillgängligheten till platsen. Att rensa upp bland gamla staket och skyltar, sätta upp väghänvisning till Slussen, sittbänkar, en utkiksplats, skyltar som informerar om området och ett konstverk är några av dem.

"Vi har tagit till oss detta"

Och Stockholms hamnar är mestadels positiva till förslagen.

– Det har varit väldigt kul och positivt att de har så många konkreta idéer. Det är inte bara konceptuellt utan väldigt jordnära. Vi har tagit till oss detta och ska titta vidare på det, säger Tor Wildenstam som är hamnstyrman och enhetschef på Stockholms hamnar.

Vissa saker kan åtgärdas snabbt, som bänkarna. Andra förslag är något man vill fundera ett extra varv kring, exempelvis idéerna om staket som ökar insynen mot hamnområdet.

LÄS ÄVEN S-toppen öppnar för nya bostäder i Masthamnen på Södermalm

– På torsdag ska jag dit med vår markansvariga och titta på de enkla åtgärderna. Sedan har vi med i planeringen stärka upp kajen, preliminärt 2018, och då kommer det omkringliggande området att finnas med i tänket.