LÖFTEN. Kommunpolis Johan Lundgren, kommunstyrelsens ordförande Henrik Thunes och lokalpolischef Emil Andersson tillkännagav för ett år sedan ett antal medborgarlöften för 2017. Foto: Anna Wettergård

Trögstartad samverkan mellan kommun och polis

För ett år sedan lovade kommunen och polisen att tillsammans arbeta för ett tryggare Sollentuna. När dessa så kallade medborgarlöften nu utvärderas är det bara i ett av fyra fall som samverkan mellan de två parterna faktiskt fungerar.

  • Publicerad 11:18, 4 dec 2017

– Jo, jag är bekymrad över att vi inte har kommit längre. Det säger Magnus Ramstrand (KD), ordförande i kommunens brottsförebyggande råd.

Det har gått ganska exakt ett år sedan polisen och kommunen tillsammans presenterade fyra stycken medborgarlöften. På kommunstyrelsens senaste sammanträde utvärderades det gångna året, och hur väl samverkan har fungerat mellan de två parterna.

Av de fyra punkterna är det bara en – den sista punkten – som har fått betyget "fungerande samverkan". För två av punkterna – de två i mitten – har samverkan inte ens påbörjats.

Magnus Ramstrand säger att ansvaret för att arbeta tillsammans ligger på både kommunen och på polisen.

– Men nu ska kontoret och polisen gemensamt komma tillbaka med en handlingsplan. Jag ser fram emot att få till en fungerande samverkan för alla dessa fyra punkter.

Johan Lundgren, kommunpolis, säger att polisen håller på att lära sig hur de ska samverka med kommunen. Att, speciellt när det gäller unga personer, så ligger det i både kommunen och polisens uppdrag att kunna samarbeta.

– Vi vill utveckla det här. Från vår sida kan vi bli bättre på att ta kontakt med kommunen inför våra operativa insatser. Även om vi inte alltid är ute tillsammans så kan vi stämma av med varandra innan vi åker ut.

Han tror också att det kommer att bli bättre snart.

– Vi håller på att hitta formerna för samverkan ute på gator och torg. Vi strävar alltid framåt.

MER Medborgarlöftena

Polisen och Sollentuna kommun kommer under 2017 särskilt fokusera på att tillsammans arbeta för en tryggare miljö främst i kommundelarna Tureberg och Edsberg. Vi kommer under året göra följande:

• ha regelbunden närvaro i ungdomsmiljöer och vid samlingsplatser

• genomföra trygghetsinsatser i kollektivtrafiken och stationsområden

• genomföra insatser mot vårdslös mopedkörning

• prioritera utredning av ärenden kopplade till personer och nätverk som påverkar otryggheten

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

MP: Grönt ljus för fler busskörfält

Nyheter Ännu ett oppositionsparti i landstinget höjer rösten till förmån för SL:s bussförare. Att slippa kolla biljetter och ha tillgång till fler körfält är deras bud för att förbättra arbetsmiljön.torsdag 19/7 14:27

Biolog: Nu kommer malinvasionen

Nyheter "Jag hittade åtta stycken på kontoret" Mal har kläckts i ovanligt stora mängder och redan nu letar de efter någonstans att övervintra. – Jag hittade åtta stycken på kontoret, säger biologen Didrik Vanhoenacker.onsdag 18/7 16:26