Inte officiellt. Årstaviken på Liljeholmssidan har godkänd vattenkvalitet, men här blir inget officiellt bad innan bygget vid Liljeholmskajen är klart. Foto: Sacharias Källdén

Trögt för stadens nya tilltänkta badplatser

Staden har utvärderat möjligheten att öppna fyra nya officiella strandbad i Stockholm. Nu står det klart att endast ett av dem uppfyller kraven.

  • Publicerad 12:01, 2 jul 2020

Stockholm har 31 officiella badplatser som drivs i stadens regi. För tre år sedan sjösattes ett arbete med att försöka hitta ytterligare bad som skulle kunna få officiell klassning. Målet var, enligt miljö- och klimatborgarrådet Katarina Luhr (MP), att kunna öppna tio till och allmänheten, bland annat StockholmDirekts läsare, fick komma med tips på platser.

Det mynnade ut i fyra förslag som hade potential att kvala in på listan: Herrängens brygga i Älvsjö, Årstaviken på Årstasidan, Årstaviken på Liljeholmssidan samt Kolkajen i Norra Djurgårdsstaden.

Klarar inte kraven

Nu står det klart att endast ett av dem uppfyller kraven.

–  Vid Herrängens brygga kan man göra ett bad, men det hänger helt och hållet på stadsdelen. Man måste i sådant fall göra provtagningar i sommar, anlägga toaletter och sätta upp livbojar, säger Katarina Luhr.

Här kan Stockholm få nya badplatser

Vid utvärderingarna har vattenkvaliteten mätts två år i rad, vilket är ett krav vid klassificeringar av allmänna bad. Där höll alla förutom ett, Årstaviken på Årstasidan, godkända värden.

Badkoll. Klimat- och miljöborgarråd Katarina Luhr (MP). Foto: Maja Brand

– Vi fortsätter att undersöka varför det är höga bakteriehalter just där. Är det båtklubbarna eller det tidigare felkopplade avloppet i Marievik som har dragit med sig bakterier med strömmen? Det är en badplats som många vill använda, säger Katarina Luhr.

Vid Marievik, som tidigare varit drabbat av föroreningar, är vattenkvaliteten nu godkänd men man bedömer det ändå vara bäst att vänta tills alla byggen är klara.

Vinterviken aktuell

Även Kolkajen i Norra Djurgårdsstaden stryks från listan. Där går det visserligen att ur kvalitetssynpunkt att bada, men då det ligger vid en farled finns det risk för badgäster att bli påkörda av båtar.

Nu kan Stockholm få ännu fler badplatser

–  Man kan väl säga att det går lite småtrögt men också lite framåt, säger Katarina Luhr.

Nu har även Vinterviken tillkommit som möjligt offentligt strandbad efter att saneringen har avslutats. Där måste dock godkända provtagningar genomföras två år i rad innan det skulle kunna bli aktuellt.

–  Baden är jätteviktiga för stockholmarna så fort det blir varmt. Men i år är det extra viktigt att ha tillgång till bad och vatten då många planerar för en sommarsemester i stan, säger Katarina Luhr som samtidigt understryker vikten av att hålla avstånd på baden.

Baden som utvärderats

Herrängens brygga i Älvsjö: Uppfyller kraven att klassificeras som officiellt strandbad.

Årstaviken på Årstasidan: Prover av vattenkvaliteten har visat på förereningar. Utredning fortsätter.

Årstaviken på Liljeholmssidan: Skjuts på framtiden tills bygget vid Liljeholmskajen är klart. Detta för att undvika kontaminering vid bland annat sprängningar.

Kolkajen i Norra Djurgårdsstaden: Uppfyller krav på vattenkvalitet men ligger vid en farled vilket innebär risk för badgäster att bli påkörda av båtar.

Visa merVisa mindre

24 strandbad i Söderort och innerstan

Stockholms officiella badplatser i Söderort och innerstan. Kontrollera aktuella rapporter på stadens hemsida för status av vattenkvalitet och annan dagsaktuell information.

Söderorts 14 bad:

Farsta strandbad, Farsta IP

Flatenbadet, allmänna, Flatenvägen 200: Staden skriver på sin hemsida att besökare på badet drabbats av badkläda den senaste tiden, en självläkande åkomma orsakad av parasiter. Läs mer här.

Flatenbadet, barnbadet, Flatenvägen 200

Hökarängsbadet, Perstorpsvägen, Farsta

Johannesdalsbadet, Johannesdalsbadet, Skärholmen

Långsjöbadet strandbad, Strandängsstigen, Älvsjö (Markarbeten pågår 2019-2020)

Mälarhöjdsbadet, Bredängs badväg, Skärholmen

Ormbergets bryggbad, Gröndal

Skrubba strandbad, Skrubbasandsvägen, Drevviken i Skarpnäck

Sätrastrandsbadet, Alsätravägen, Skärholmen

Söderbysjöns friluftsbad, Tillhör Nacka kommun men Stockholms stad sköter driften.

Trekantens strandbad, Sjön Trekanten i Liljeholmen

Ågesta naturistbad, Bonäsvägen, Huddinge på den södra sidan av sjön Magelungen

Örnberget, Vid klipporna nära Hägerstenshamnen

Innerstans 10 bad:

Brunnsvikens strandbad, Frescati Hagväg 18

Ekhagens strandbad, Lektorsstigen

Fredhällsbadet, Snoilskyvägen mitt emot 34

Kristinebergsbadet, Kristinebergs strand 2

Lilla Essingebadet, Dagnyvägen 1

Långholmens klippbad, Långholmsbacken 9

Långholmens strandbad, Långholmsmuren 21

Oxhålsbadet, Gammelgårdsvägen 38

Smedsuddsbadet, Smedsuddsvägens 23

Tanto strandbad, Skarpskyttestigen 6

Källa: Stockholms stad

Visa merVisa mindre