Troll. David Ahlgren, Alexander Isaksson, Leia Sellberg och Iris Björsell i gläntan vid stigen, ett stenkast från Ösbyvägen. Foto: Mikael Andersson

Trollen har flyttat in i Ekebyskogen

En stor trollfamilj har flyttat in på stigen i Ekebys naturreservat. Årskurs fyra på Ekebyskolan hoppas att de ska sprida glädje till förbipasserande.

  • Publicerad 10:35, 10 jun 2020

En ny trollfamilj har flyttat in i urskogen runt Ekebysjön. Runt stock och sten står ett 50-tal stentroll uppradade, som har skapats av klass fyra på Ekebyskolan.

Klasskamraterna David Ahlgren, Leia Sellberg, Alexander Isaksson och Iris Björsell tar med DanderydDirekt på en trolljakt in i urskogen, och berättar om sina konstverk. Deras förhoppning är att trollen ska göra förbipasserande gladare.

– Vi har använt mycket färger så man blir lite gladare när man ser dem, säger Iris Björsell, klass 4EB, och visar upp sitt stentroll som har fått ett leende och stora ögon, ifyllda med olika färger.

Mystiska troll

Mellanstadielärare Cia Mårtensson på Ekebyskolan berättar att naturreservatet vid Ekebysjön sedan länge varit en hemvist för stentroll.

Förra veckan lade hon upp ett inlägg med en bild på trollfamiljen på sociala medier, som fick uppmärksamhet och många glada tillrop: ”Det är så mysigt att gå där och kika!”, skriver en Danderydsbo i inlägget.

– Det är lite mystiskt med troll och roligt, både för barn och vuxna. Vi tänkte att vi skulle göra en rolig grej för de som promenerar förbi här, säger Cia Mårtensson.

Fick inspiration

Trollen är skapade i bildundervisningen av ett 50-tal elever från årskurs fyra. Idén kom i början av terminen när eleverna skulle lära sig om svenska konstnärer. De har då fått läsa om konstnären John Bauer, som är känd för sina illustrationer i sagosamlingen "Bland tomtar och troll".

Klasskamraterna visar upp sina konstverk och berättar.

Ett troll har fått namnet Kevin, och ett annat väntar på att få sitt namn. En del har stora glada ansikten, med ögon och ögonfransar, eller långt svallande hår. Iris Björsell visar upp sin klasskompis Issas troll, som ser ut som en lila igelkott.

Leia Sellberg berättar var hon fick inspiration till sitt troll.

– Jag såg en trend på instagram att måla ansikten på äpplen, och ville göra likadant.

Snälla troll

Klasskamraterna berättar att de inte tror på troll som naturväsen – att det är lite som att tro på tomten. Men det kan vara svårt att vara helt säker, om de finns eller inte. En sak som är säker är att de kommer i många olika skepnader.

Och att trollen vid Ekebysjön är snälla.

Cia Mårtensson menar att trollfamiljen varit ett bra inslag i undervisningen.

– Eleverna har tyckt det var kul, och det har gett något mer. Sen passar det perfekt här, med lite troll, där många går och det blir ett trevligt stopp för alla som går förbi, säger hon.

Glada. De flesta trollen har glada miner. Här poserar Iris Björsells troll för kameran. Foto: Mikael Andersson

SID 1. Sommarlov. Ett par dagar innan skolavslutningen träffade DanderydDirekt fyra fjärdeklassare från Ekebyskolan för att gå på trolljakt. Foto: Mikael Andersson

Stockholm Direkt