Tråkigt. Lisa Nordenståhl tycker att det är trist att huset står helt tomt. Foto: Lotten Engbom

Trots bristen på bostäder – kommunägt hus står helt tomt i Täby

Täby kommun söker med ljus och lykta efter boenden för nyanlända. Samtidigt står ett helt kedjehus tomt efter att en förskola stängt ner. Något som nu ifrågasätts av företaget som drivit förskolan.

  • Publicerad 12:27, 20 feb 2018

Den första oktober förra året stängde Täbygläntan sin förskola Lilla Ymer som låg i Täby Kyrkby.

Men kontraktet för lokalen, som ägs av kommunens fastighetsbolag, går ut först i september 2018. Vilket gör att Täbygläntan får fortsätta betala hyra, cirka 20 000 kronor i månaden, fram till dess.

– Men om vi hittar någon annan hyresgäst eller om kommunen bestämmer sig för att sälja kan vi slippa ur det tidigare, säger Lisa Nordenståhl, som äger Täbygläntan.

– En annan förskoleaktör var intresserad men blev nekad för att kommunen sagt att de inte vill ha någon mer pedagogisk verksamhet här.

"Tragiskt tomt"

Nu står hela kedjehuset tomt utan att användas, något Lisa Nordenståhl tycker känns väldigt onödigt.

– Här får vi flyers i brevlådan om att kommunen söker rum och bostäder till nyanlända. Sen det här med Gripestam som säger "det finns inga tomma bostäder". Så står vi här med ett hus på fem rum, kök och två toaletter, säger hon och fortsätter:

– Det är bara tragiskt tomt. Till ingen nytta.

Täbygläntan har redan betalat 100 000 kronor i hyra för det tomma huset, pengar som annars hade använts i verksamheten på de övriga förskolorna företaget driver.

– Jag fattar också att ett avtal är ett avtal. Men när vi har nyanlända som behöver bostäder, som packas ihop en familj i ett litet hotellrum, säger Lisa Nordenståhl.

Redan i november påpekade hon detta för kommunen.

– De svarade lite jakande. Men sedan har det inte hänt någonting, säger Lisa Nordenståhl.

Teknisk utredning på gång

Maria Östholm, fastighetschef på kommunen, menar att det är saker på gång kring huset just nu och att det kommer tas i användning på något sätt.

– Det som händer just nu är att vi tittar rent tekniskt på vad vi kan använda fastigheten till. Det kommer att bli verksamhet där inom kort.

Det måste finnas kommunala verksamheter som behöver utrymme?

– Jo, vi har verksamheter som behöver lokaler, så är det. Men jag vågar inte svara på vad vi ska använda den till just nu, det får den tekniska utredning visa. Det är brandsäkerhet och hur huset mår rent tekniskt som man ser över, säger Maria Östholm.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Trafikolycka i Täby - en till sjukhus

Nyheter "Vi kommer utreda" En kvinna fördes till sjukhus tidigare under fredagen efter att ha blivit träffad av en backspegel från en lastbil. Händelsen inträffade i Täby Kyrkby.torsdag 21/6 15:10

Vi är stockholm