Inga problem. Intresseanmälningarna har börjat strömma in för Åke Sundvalls projekt Panorama på en höjd vid Ålgrytevägen i Bredäng. Här tror inte byggherren att det blir några säljproblem alls. "Allt handlar om läget". Foto: Åke Sundvall (visionsbild)

Trots byggkris – hett med sjöutsikt i Bredäng

Nybyggda bostadsrätter står osålda över hela Stockholm och experter varnar för byggkris. Ansvariga för jätteprojektet Fokus Skärholmen medger att det kan bli förseningar. – Men vi gör allt för att hålla takten uppe och se till att det byggs, säger talespersonen Karin Ahlzén.

  • Publicerad 08:00, 8 mar 2019

Bostadskrisen har slagit till med full kraft och nybyggda bostadsrätter i Stockholms län har blivit nästan omöjliga att sälja. Så har medierapporteringen låtit de senaste månaderna.

I nybygget vid Sätra torg står Peab just nu med 33 av 54 utannonserade lägenheter osålda med bara några månader kvar till inflyttning.

Samtidigt pågår planering för sammanlagt 4 000 nya lägenheter inom jätteprojektet Fokus Skärholmen, varav hälften ska bli bostadsrätter.

”Kommer att försenas”

Hur påverkas dessa planer av försäljningskrisen? Karin Ahlzén, talesperson på Exploateringskontoret, medger för första gången att det kan bli förseningar.

Sätter press. Karin Ahlzén, ansvarig för Fokus Skärholmen på Stockholm stad, gör allt för att hålla takten uppe, trots tuffare låneregler och vikande marknad. Foto: Liselotte Van Der Meijs

– Det är klart att marknadsläget påverkar. Några bostadsrättsbyggare som ska börja sälja nu har uttryckt oro. Ingen har lämnat tillbaka några markanvisningar. Men en del byggstarter kan komma att försenas, säger hon.

Hur stort är problemet?

– Det handlar framförallt om de lägenheter som ska byggstartas i närtid. Många av de större detaljplanerna är fortfarande i planeringsskedet, säger Karin Ahlzén.

Svårt med konkreta besked

Från byggherrarna som SkärholmenDirekt pratar med är det svårt att få konkreta besked. Byggbolaget Bonava har kommit längst i planeringen, med 64 bostadsrätter vid Sätra gård. Enligt tidigare besked skulle de börja säljas till sommaren.

– Marknaden i hela Storstockholm är avvaktande vilket gör att projekt idag tar längre tid att sälja än vad det gjorde för två år sedan. Vi räknar med en säljstart i Sätra någon gång under 2019, men exakt när kan vi ännu inte säga, säger Fredrik Wikström, marknads- och försäljningschef på Bonava.

Han framhåller att priserna nu har stabiliserats men att bankerna fortfarande har en mer restriktiv kreditgivning vilket gör det svårare för folk att komma in på bostadsmarknaden.

Senare i år. För de 64 bostadsrätterna vid Sätra gård, ett av de projekt som kommit längst, blir det säljstart under året, men lite oklart när, meddelar byggherren Bonava. Foto: DIAKRIT

Hanna Lindskog, kommunikations- och marknadschef på Åke Sundvall, låter mer optimistisk.

– Vi har säljstart för vårt projekt Panorama i Bredäng senare i vår, med 45 lägenheter i första etappen. Vi har redan fått in väldigt många intresseanmälningar. Det är ett unikt projekt med utsikt över Mälaren. Helt klart är det läget som avgör, säger hon.

Så hur går det med era andra byggplaner vid Vårbergstoppen?

– Det ligger lite längre fram i planeringen. Hur säljläget ser ut om ett år är svårt att uttala sig om idag, säger Hanna Lindskog.

Karin Ahlzén, på Stockholms stad, tycker att man måste tänka långsiktigt.

– Det mesta som ska byggas ligger 5–10 år fram i tiden. Och som bostadsköpare måste man fråga sig: trivs man i Skärholmen och tror man att det är en bra eller dålig idé att köpa en lägenhet här?

Vad kan kommunen påverka?

– Vi har en tät kontakt med alla byggbolagen, vi lyssnar på dem och hjälper till med det som ligger på oss, som att marken finns klar i tid.

– Men vi ställer också krav på dem. Vi är tydliga med att det ska byggas. Vi markerar att vi vill hålla takten uppe och se till att det faktiskt byggs, säger Karin Ahlzén.

Svårt sälja nybyggt

I februari rapporterades att HSB, JM, Riksbyggen, PEAB och Veidekka har börjat köpa tillbaka nybyggda, osålda lägenheter för att rädda bostadsrättsföreningar från konkurs

De senaste tre månaderna har bostadsrättspriserna i Stockholms län sjunkit med 2,1 procent, enligt nya siffror från Svensk Mäklarstatistik. Ändrade låneregler anges som huvudorsaken.

Inom Fokus Skärholmen planeras 4 000 nya lägenheter de närmaste tio åren, varav hälften ska bli bostadsrätter.