VETERANER. Reine Bengtsson och Britt-Marie Bengtsson har varit med från träningsprojektets start och kommer varje vecka. Foto: Mikael Andersson

Trots coronan: De fortsätter träningen på Södrans utegym

Ett hälsoprojekt som tog slut blev startskottet för gänget som träffas vid utegymet på Södran varje måndag. Och de låter inte coronapandemin komma i vägen för deras träning.

  • Publicerad 14:32, 3 apr 2020

Det är alltid sol på måndagar.

– Två meter mellan varandra är bra, står någon nära kan man kanske vända ryggarna mot varandra, ropar Benneth Carlsson.

Han har kommit ner till Södrans utegym för att dela ut träningsredskapen men själv kommer han inte träna denna dag.

– Jag har familj som är i riskgruppen så jag tar en paus nu. Men jag vill ändå vara med på ett hörn. Jag kan ju stå på avstånd och titta på, säger han.

Varje måndag träffas han och ett gäng andra pensionärer här och tränar tillsammans. Att vi just denna måndag befinner oss mitt i en coronapandemi där äldre pekas ut som särskilt sårbara märks inte mycket av.

Håller avstånd

– Vi är utomhus och håller avstånd mellan varandra. Och det känns viktigt att vi fortsätter hålla igång. Det ger så mycket den här träningen. Det ger glädje, frisk luft och gör att man orkar mer. Och det är viktigt med det sociala, att vi får träffas och prata, säger Christine Fremberg-Svensson.

GLÄDJE. Träningen ger ork, glädje, frisk luft och viktigt socialt umgänge, menar Christine Fremberg Svensson, här med maken Göran Svensson. Foto: Mikael Andersson

Hon, liksom de övriga i gruppen, började träna i ett projekt som Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH, och Ekerö vårdcentral gjorde tillsammans under våren i fjol. Projektet innebar att en grupp på runt 80 personer, som nästan alla var pensionärer, fick göra två träningspass i veckan under två månader. De testades före och efter perioden för att mäta effekten av ledarledd träning.

Deltagarna fick välja mellan bland stavgång, gympa, styrketräning, dans och yoga i pass som hölls av studenter från GIH.

– Det är tjejerna från GIH som vi har att tacka för att vi fortsätter. De var så entusiastiska och fick oss att verkligen upptäcka hur roligt det kan vara, säger Christine Fremberg-Svensson.

Projektet förlängdes först en månad men till sommaren tog det slut.

Hållit på sen i höstas

– Då var vi en grupp som ville fortsätta. Eftersom det är svårt med lokaler så bestämde vi oss för att satsa på att vara vid ett utegym istället. Nu har vi hållit på sedan i höstas, säger Katalin Larsson.

Träningspasset är uppdelat i olika stationer och för att minska smittorisken har gruppen bestämt att bara par som bor tillsammans ska samsas vid en station samtidigt.

KLOCKARE. Katalin Larsson är den som har hand om tidtagningen denna måndag. Det är många träningsmoment som gås igenom. Foto: Mikael Andersson

En station är backen upp mot Krossvägen där det springs upp och ner. Andra är situps, utfall, benböj och balansövningar vid gymet. Allt tajmat av Katalin Larsson som ropar när det är dags för stationsbyte.

– Ta i lite Reine, ropar hon över till Reine Bengtsson som gör armövningar med gummiband på andra sidan utegymet.

– Jaja. Hur går det med tidtagningen egentligen, ropar Reine tillbaka och skrattar.

Han har varit med sedan första träningspasset och trivs väldigt bra. Frisk luft, bra träning och många skratt ger en bra start på veckan, menar han.

Är det lika kul om det regnar?

– Det gör det inte. Det är alltid sol på måndagar.

VANA. Måndagsträningen vid Södran är en viktig rutin för många. Foto: Mikael Andersson

TYNGD. Flaskor fyllda med sand och vatten funkar fint som hantlar. Foto: Mikael Andersson

Varje måndag på Södrans utegym

Gruppen som tränar tillsammans vid Södran träffades i ett projekt som drog igång förra året av Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH, för att mäta effekten av lärarledd träning.

Projektet gjordes i samarbete med Ekerö vårdcentral och träningspassen hölls på Puls & träning i Träkvista.

På Södran tränar gruppen varje måndag mellan klockan 10.30 och 11.30. Alla som vill är välkomna att dyka upp och vara med, oavsett ålder eller fysik.

"Vi brukar köra en sorts pass uniefär tio gånger och sedan byter vi till något nytt. Alla är med efter sin egen förmåga", säger Katalin Larsson.

Visa merVisa mindre

Pierre är en av Sveriges sista tältmakare

Nyheter Hässelbybon skapar allt från "sommarhus" till fjälltält Pierre Vesterlund syr alla tält som går att föreställa sig. Redan som skolpojke fick han hjälpa pappa i affären med att sy detaljerna. Nu driver han vidare företaget i Hässelby.fredag 5/6 15:50

De vill skapa en plats för lokala arbetslivet

Nyheter Ska matcha arbetssökande och lediga jobb Med det nystartade projektet Arbetsplats Mälaröarna vill sex initiativtagare matcha lokal arbetskraft med jobb på öarna. – Det kan underlätta vardagen och minska pendlingen, säger Karin Sigge.fredag 5/6 11:47

Liberalerna hoppar av Mälarökoalitionen

Nyheter "Har inte lyckats ta över makten" Planen på att få till ett maktskifte i kommunen lyckades inte. Efter två år väljer nu Liberalerna att hoppa av Mälarökoalitionen – som därmed upplöses helt.torsdag 4/6 15:23

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Stockholm Direkt