Tjuvfisket är ett stort problem i Säbysjön, det menar både Jakobsbergs sportfiskeklubb och Järvafältets ornitologiska klubb. Till vänster arkivbild från Säbysjön och till höger genrebild. Foto: Louise Bornhall/Pär Hugosson

Trots förbud: Tjuvfiske stort problem i Säbysjön

Trots att totalt fiskeförbud råder i Säbysjön under sommaren finns det de som beger sig dit för att fiska, något som får konsekvenser för djurlivet i området. Men att stävja tjuvfisket är inte helt lätt.

  • Publicerad 11:41, 1 jul 2019

Det är bara på vintern, när Säbysjön på Järvafältet är istäckt som det är okej att fiska där, och då bara för medlemmarna i någon av fiskeklubbarna i Järfälla. Men trots fiskeförbudet som gäller för alla resten av året, så beger sig folk dit med spöt.

Marcus Nyberg är fisketillsynsman (se faktaruta) och medlem i Jakobsbergs sportfiskeklubb.

Enligt honom finns det dels de som fiskar i Säbysjön på grund av okunskap – men också de som åker dit systematiskt, och tar med båt för att dra upp stora mängder fisk.

– Det är ett stort problem. Säbysjön har ett väldigt känsligt bestånd, det är en grund sjö med mycket växtlighet. Vintertid blir det lätt syrebrist om det ligger tjock is på sjön, vilket gör att fiskarna kvävs till döds. Sedan mynnar sjön ut i Igelbäcken, där grönlingen finns som är fridlyst, säger Marcus Nyberg.

Flera tillsynsmän patrullerar ofta vid Säby, men det är något som sker ideellt och de kan inte vara på plats för jämnan. Det knepigaste är att komma åt de som fiskar trots att de vet om förbudet.

– Och fiskelagstiftningen bygger på att du måste tas på bar gärning för att vi ska kunna göra ett beslag, säger Marcus Nyberg.

"Angeläget att man inte fiskar i sjön"

Även för fågellivet leder tjuvfisket till bekymmer, då det påverkar häckningen. Störningar kan leda till att fåglarna överger sina ägg, så att de blir utan ungar, eller att andra fåglar kan komma och ta äggen.

– Häckningarna är väldigt störningskänsliga, och det häckar väldigt mycket fåglar i Säbysjön. Ur fåglarnas perspektiv är det angeläget att man inte fiskar där, säger Ulf Svahn, ordförande i Järvafältets ornitologiska klubb.

I år har han inte sett någon båt ute på Säbysjön – men uppger att han ofta ser att tjuvfiske sker från sjökanten.

Svårt att motverka

Tillsynsmännen i området larmar bara polisen i vissa fall, om det gäller allvarliga överträdelser och det kan bli aktuellt med brottsanmälan och att beslagta utrusning.

Magnus Nilsson, kommunpolis i Järfälla, är inte bekant med tjuvfisket i Säbysjön.

– Utan att veta närmare tror jag inte att tjuvfisket prioriteras så högt, satt i relation till en misshandel eller narkotikahandel vi måste åka på. Men man ska inte säga att vi struntar i det, om vi får ett larm och det finns resurser tar vi oss såklart dit, säger han.

Det här gäller i Säbysjön – och så gör du om du ser tjuvfiske

På vintern när det är bärande is på Säbysjön får fiskeklubbarnas medlemmar fiska där. Resterande delar av året råder totalt fiskeförbud för alla. Det är också förbjudet att ha båt på sjön 1 april-15 juli, och motorbåt är förbjudet året om.

Några medlemmar från de lokala sportfiskeklubbarna är fisketillsynsmän på uppdrag av länsstyrelsen, och ska hålla utkik efter tjuvfiske. De har rätt att avhysa olovliga fiskare, och beslagta fångst, utrusning och båt som upptäcks i samband med olagligt fiske för att överlämna till polisen.

Om du upptäcker misstänkt tjuvfiske, ring Järfälla kommuns servicecenter på 08-580 285 00, som kontaktar tillsynsmännen, alternativt mejla fisketillsyn@jsfk.se

Läs mer om var du får och inte får fiska i Järfälla på kommunens hemsida.

Visa merVisa mindre
Stockholm Direkt