Skånegatan. Här blir det sommargågata även 2019. Foto: Sacharias Källdén

Trots kritiken – bilfritt igen på Skånegatan

Ingen annan sommargågata fick lika många klagomål. Trots det kommer samma sträcka stängas av för biltrafik även i år.

  • Publicerad 20:00, 31 jan 2019

Sommargågatorna, som utökades rejält 2018, är en succé. Enligt den undersökning som Stockholms stad skickade ut till 4 345 berörda hushåll vill hela 84 procent att den gata de bor vid ska vara sommargågata även i framtiden.

Men Skånegatan sticker ut rejält, i negativ bemärkelse.

Här är gågatorna folk stört sig mest på

Här vill "bara" 60 procent ha en sommargågata och ingenstans i staden har det lämnats in lika många klagomål på rökning, ljudnivåer och fylla. Trots det vill trafiknämnden se en sommargågata här även 2019, med tillägget att de först ska fundera kring hur de kan undvika framtida klagomål.

– Vi ska ha ett möte med krögare och handlare i området för att diskutera den exakta utformningen. Men det handlar om samma omfattning som tidigare under förutsättning att verksamheterna sköter det på ett bra sätt, avslöjar trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) för StockholmDirekt.

Handlare sågar nya gågatan i SoFo

Peder Smith är vd för Bockholmengruppen, som bland annat driver Nytorget 6, och tycker att sommargågatorna haft en positiv effekt på stadsmiljön.

– De gör Stockholm mer levande. En sommargågata lockar även andra än de som bor i kvarteret. Se bara hur det har blivit på Nytorget under sommaren, säger han.

Skånegatan, från Nytorget till Renstiernas, är permanent sommargågata enligt tidigare beslut i trafiknämnden, men utökades 2018 att också gälla sträckan Nytorgsgatan – Östgötagatan.