KRIS. Fler nattvandrare behövs på Kungsholmen. Foto: Andreas Enbuske

Trots pengalöfte – inga föräldrar nattvandrar

Lock och pock om pengar till klasskassan funkade inte – i våras ställdes flera nattvandringar in när för få föräldrar dök upp. Här är arrangörens nya drag.

  • Publicerad 14:49, 6 sep 2018

På Kungsholmen har man sedan flera år tillbaka ett klasschema för nattvandringen på högstadiet på Rålambshovsskolan och Kungsholmens grundskola i ett försök att säkerställa att vandringarna blir av.

En fredag per termin är tanken att föräldrarna i respektive klass ska ut och vara ett stöd för de ungdomar som kan behöva det.

Fler nattvandrare behövs på Kungsholmen

Sedan tidigare har man också försökt sporra föräldrarna genom ett årligt pris som skulle gå till klasskassan på några tusen kronor.

Nattvandrarna, vilket också kan vara alla vuxna över 18 år, samarbetar också med stadsdelens fältassistenter.

Men i våras ställdes flera nattvandringar in. För få vuxna dök upp.

– Det har varit jättedålig uppslutning hela våren, mycket sämre än tidigare år, säger Jane Johansson som är engagerad i nattvandringen på Kungsholmen sedan flera år.

Varför tror du att det är så?

– Svårt att säga. Jag tror att det kanske är för att det var varit ganska lugnt på Kungsholmen, föräldrarna känner sig ganska trygga. I flera förorter är de enklare att locka föräldrar, det verkar vara ett innerstadsproblem att få föräldrar att ge sig ut en kväll per termin, säger hon.

– Sedan har det varit svårt att nå ut, vi har till exempel försökt att vara med på föräldraråd eller klassuppstarter i skolan. Men nu ska fältarna försöka mer också via sina kanaler.

Locka med bjud-grejer

Förutom pengar till klasskassan testade man även i våras att klasserna skulle få ”betalt” per vandrare, men inte heller det funkade alltså. Nu kollar man, tillsammans med fältarna, på andra ”morötter” för att få ut fler vuxna.

– Det kanske blir biobiljetter eller presentkort på ett glass-kafé. Vi får se. Vi har även pratat om att försöka fixa en fikakupong så att de som kommer får något direkt. Klasspriset har ju inte lockat direkt. Det är lite konstigt.

Varför är det viktigt att nattvandra tycker du?

– Det finns massor av anledningar, framförallt att öka tryggheten, att de unga ser att det finns vuxna ute. Sedan tycker jag att man ska se Kungsholmen nattetid, man träffar andra föräldrar och visar sitt barn att man tar ansvar. Det är vanligt att man hör ”men mitt barn är hemma”, men jag kan tycka att det är något man gör för hela samhället eller stadsdelen. Det handlar om en gång per termin, det tycker jag man kan ta sig ut på.

Behöver inte vara förälder

För att nattvandra måste du ha fyllt 18 år.

Nattvandringen hålls på fredagskvällar under skolterminerna (april-juni, augusti-november), klockan 21-01. Vandringarna utgår från Kungsholms kyrkas lokal på Hantverkargatan 6, ingång från gården där man alltid blir mött av ansvarig.

Som nattvandrare på Kungsholmen vandrar du en gång per termin och aldrig ensam utan tillsammans med någon annan.

Nattvandrarna samarbetar även med fältassistenterna på Kungsholmen.

Gå in på föreningens Facebook-sida för att veta mer

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

StockholmDirekt Comment Policy

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Please read our Comment Policy before commenting.

Klart: Då får Ropsten pendelbåt till stan

Nyheter Nytt resenärsrekord på populär linje Under tisdagen kliver årets miljonte passagerare ombord på pendelbåtslinje 80. Och nu är det klart när den populära linjen förlängs och får helt nya stopp i bland annat Ropsten och Norra...tisdag 20/11 16:10

Då går sista turen med omstridd pendelbåt

Nyheter SL har börjat nedläggningen trots protester Över 1 000 personer har skrivit på namninsamlingen för att rädda Riddarfjärdslinjen. Men nu har SL börjat nedläggningen. Nu är det spikat när sista turen går.tisdag 20/11 15:54