PROTEST. Listan med underskrifter lämnades till kommunstyrelsens ordförande Ebba Östlin av Barbro Gramén, ordförande i Grödinge hembygdsförening, och Anita Widén, ordförande i Poul Bjerre sällskapet.

Trots protester - Vårstavi ska säljas

Trots protesterna står Stiftelsen Vårstavi fast vid att huset måste säljas. Och lösningen som Poul Bjerre sällskapet och Grödinge hembyggdsförening föreslår får inget gehör. "Det handlar om väldigt mycket pengar", säger stiftelsens ordförande.

  • Publicerad 13:44, 26 apr 2019

En protestlista med 813 namn lämnades över till kommunstyrelsens ordförande Ebba Östlin (S) vid kommunfullmäktiges sammanträde i går.

Det var Poul Bjerre sällskapet och Grödinge hembygdsförening som samlat ihop namnen i protest över den stundande försäljningen av Våstavi, huset där den kände psykoterapeuten och konstnären Poul Bjerre bodde och jobbade.

De hoppas att kommunen, de själva och Stiftelsen Vårstavi, som äger huset, gemensamt ska hitta en lösning för att ha huset kvar.

Men stiftelsen tror inte på en sådan lösning.

– Det handlar om väldigt mycket pengar och jag ser inte att en sådan konstellation kan få fram de pengarna, säger Claes Ånstrand som är ordförande i Stiftelsen Vårstavi.

Inga ekonomiska muskler

Pengarna är nämligen knappa i stiftelsen. Den styrs av Poul Bjerres testamente och enligt det ska ett stipendium delas ut till stöd för psykoterapiforskning, något som inte gjorts på två år på grund av att det inte finns några pengar.

– Jag kan förstå protesterna, det är inte svårt att förstå att folk vill bevara huset. Vi tycker också att det är en väldigt fin plats och har vårdat det i många år. Men vi har inte ekonomiska muskler att driva det. Och vi måste lösa vårt problem, annars kommer vi ruinera stiftelsen. Det här är inte våra pengar utan det är Poul Bjerres och de ska spenderas i enlighet med hans testamente, säger Claes Ånstrand.

Kan säljas till våren

Parken i anslutning till huset ägs av kommunen och under våren kommer stiftelsen ha ett möte med kommunen om hur tomtgränser och infarter kan lösas, inför en försäljning.

Dessutom ska materialet i huset dokumenteras och arkiveras innan huset kan läggas ut till försäljning. Det är en process som Claes Ånstrand tror kommer pågå året ut. Först till våren kan alltså Vårstavi vara till salu.

Fem fakta om Vårstavi:

Huset i Vårsta vid Malmsjön byggdes 1914, först som sommarbostad och sedan permanent hem åt Poul och Gunhild Bjerre.

I huset finns utöver Poul Bjerres skulpturer även konst som hans patienter gett till honom istället för betalning. 

Salongen i huset är ritad utifrån en dröm som Gunhild Bjerre hade som barn.

Parken i anslutning till huset ägs av kommunen. Här finns många skulpturer av Poul Bjerre och även skulpturen Själsläkaren och patienten som är gjord av Bjerres vän Carl Milles.

I parken finns också en minnesplats för Gunhild Bjerre som dog 1925.

Visa merVisa mindre