Foto: Arkiv

Trots protesterna – NCC får bygga sin hamn

Igår kom beslutet. Högsta domstolen väljer att inte bevilja prövningstillstånd för godkännandet av industrihamnen i Bålsta. Därmed är det fritt fram för NCC att ta emot omkring fyra miljoner ton sten de närmaste tio åren.

  • Publicerad 12:45, 29 dec 2016

Protesterna har varit många. Planerna på NCC:s industrihamn i Bålsta och Bro har enat stora delar av befolkningen, men också lokalpolitikerna som enhälligt sagt nej till hamnen. Men det hjälpte föga. Den 27 december beslutade Högsta domstolen att inte bevilja prövningstillstånd, för det redan godkända industrihamnsplanerna. Därmed vinner Mark- och Miljööverdomstolens dom laga kraft. Vilket alltså ger NCC Roads AB tillåtelse att i tio år ta emot högst fyra miljoner ton berg, naturgrus och andra jordarter, samt utlasta högst 500 000 ton av det mottagna materialet. Majoriteten av stenmassorna kommer från bygget av Förbifart Stockholm.

Sedan planerna om den nya industrihamnen i Toresta blev allmänt kända gruppen "Stoppa industrihamnen i Bålsta" varit drivande i debatten mot hamnbygget.

– Tyvärr är det tråkiga nyheter. Högsta domstolen har beslutat att inte lämna prövningstillstånd. HD:s beslut finns på vår hemsida. Varmt tack till alla som engagerat sig. Vi har gjort vårt bästa och nu lämnar vi över till NCC Roads att förstöra vår miljö. Hur fungerar vår demokrati egentligen? Skriver Bertil Fagerberg, som varit en av frontpersonerna mot industrihamnen, i den offentliga Facebookgruppen.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Stopp för datumbevattning

Datumbevattningen gäller inte längre. Den kan dock återkomma, om värmen gör detsamma.måndag 25/6 15:14

Senaste numret

Bålstabladet