NU OCH SEN. Astoriahuset har börjat rivas (till vänster). Såhär (till höger) är tanken att det ska se ut sen. Foto: Direktpress/Länsförsäkringar

Trots protesterna – nu rivs Astoriahuset

Omgörningen av Astoriahuset har kantats av protester. Men nu börjar 1800-talshuset på Nybrogatan att rivas.

  • Publicerad 16:15, 12 jan 2018

Som vi tidigare berättat vann detaljplanen för att göra om Astoriahuset på Nybrogatan laga kraft innan sommaren.

Trots det har rivningsarbetet dröjt. Tills nu.

Arbetet med att riva delar av huset har dragit igång.

– Det stämmer. Vi har påbörjat entreprenadarbetena, säger Maria Lidström, chef för investering och utveckling på Humlegården Fastigheter.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Projektet med att göra om delar av huset från 1870-talet och ersätta den med modern kontorsbyggnad har väckt protester. Bland annat gruppen ”Rädda Astoriahuset” som i sitt arbete för att stoppa planerna har tryckt upp över 6 000 flygblad och då och då hyrt in ett propellerplan som flugit runt över Stockholm med banderollen ”Rädda Astoria – Lämna Länsförsäkringar”. Inget har dock hjälpt.

– Jag förstår protesterna eftersom det är fullt möjligt att rädda huset rent tekniskt, jag har varit med om liknande grejer tidigare. Men nu pågår rivningarna för fullt och det kommer knappast att stoppas, säger en arbetare på plats som vill vara anonym.

Arbetena med att göra om fastigheten påbörjades redan 2005, och sedan 2013 har Astoriahuset varit ett övergivet kontorskomplex. Nu är målet att butiker och företag kan flytta in i det nya huset någon gång under 2020.

– Vi har ingen exakt sluttid med räknar med att det ska ta ungefär två och ett halvt år med byggarbetena, säger Maria Lidström.

Har ni märkt av några protester under det inledande rivningsarbetet?

– Inga kommentarer.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Publiken har svikit – nu stänger Aquaria

Nyheter Följ med till det lilla museet bredvid Gröna Lund som tiden sprang ifrån Tankarna töms. Fiskar, grodor och koraller skeppas iväg till nya hem. Efter 27 år stänger Aquaria på Djurgården.fredag 21/9 7:00

Mystisk gnagardöd på Östermalm

Nyheter Döda kaniner hittade på flera platser De senaste två veckorna har ett antal döda kaniner hittats på Östermalm, bland annat i Tessinparken. Troligen rör det sig om en sjukdom som sprids bland stadens kaniner.torsdag 20/9 20:00