Stoppförbud. Trots stoppförbudet menar boende i det berörda huset att det ofta står bilar parkerade längs sträckan, vilket påverkar framkomligheten. Foto: Louise Bornhall

Trots stoppförbudet – felparkeringarna fortsätter

I somras blev det stoppförbud på Frihetsvägen, strax efter korsningen till Vasavägen i Jakobsberg. Detta för att på bukt med parkerade bilar som förhindrar framkomligheten. Men boende upplever att problemen fortsätter.

  • Publicerad 11:33, 20 sep 2019

Tidigare rådde det parkeringsförbud på delen av Frihetsvägen precis ovanför korsningen till Vasavägen i Jakobsberg, där livsmedelsbutiken Al-Wadi Livs 2 ligger.

Men kommunen fick många klagomål om felparkerade bilar, och valde i somras att istället införa stoppförbud de närmsta 25 meterna efter korsningen. Detta då bilarna bland annat hindrat framkomligheten för större fordon.

Men en boende i huset där butiken ligger, som kontaktat JärfällaDirekt, menar att problemen fortsatt. Grannen framhåller att det inte är butiken som är problemet, utan de felparkeringar som görs när folk ska handla.

Blockerar portar

Problemet bekräftas av bostadsrättsföreningens styrelse. Styrelsen pekar på att bilister även parkerar efter stoppförbudet, och blockerar ingångarna till portarna i huset.

– Problemet är stort. Det medför allmän trafikfara för både boende i föreningen och alla andra som rör sig i området. Både fotgängare, cyklister och alla andra trafikanter drabbas då säkerheten påverkas, skriver styrelsen i ett mejl till JärfällaDirekt.

I våras installerade de en bom på föreningens ena parkeringsplats, eftersom kunder tidigare ställde sig på deras förhyrda p-platser.

Styrelsens förhoppning är att kunder istället ska parkera vid torget på Vasavägen, eller utmed Vasavägen på sträckan där parkering är tillåten.

Efter p-strulet: Stoppförbud vid matbutik på Söderhöjden

"Resurserna finns inte"

Sedan stoppförbudet infördes i somras har ett 10-tal bilister fått parkeringsböter, enligt kommunen. Det planeras nu för ett parkeringsförbud efter stoppförbudet på Frihetsvägen, men när det kommer på plats och hur långt p-förbudet ska sträcka sig är inte klart än.

Men mer kommer kommunen inte att kunna göra i nuläget, menar Alexandra Lindén, trafikingenjör vid Järfälla kommun.

– Vi har ett antal parkeringsvakter som rör sig över hela kommunen, och lite mer intensivt i centrumdelarna vissa tider. Många vill ha vakter på sin egen gata, men de resurserna finns inte. Vi kan inte se till att alla felparkerade fordon får en parkeringsanmärkning, säger hon.

Stockholm Direkt