Spånga-Tensta söker pengar ur stadens trygghetsfond för flera projekt som ska öka tryggheten. Ny beslysning på ett par platser och en ny lekplats och park vid Spånga C är några planer. Foto: Mostphotos/Stella Papapanagiotou

Trots tidigare nej: Nu kan lekplats vid Spånga C bli av

En ny lekplats vid Spånga centrum stoppades av den grönlå majoriteten i stadshuset så sent som i höstas. Nu är den återigen på tapeten, när stadsdelsnämnden i Spånga-Tensta söker trygghetspengar inför 2020.

  • Publicerad 12:00, 17 dec 2019

På årets sista möte i stadsdelsnämnden förra veckan fattade politikerna beslut om vilka trygghetsskapande åtgärder som förvaltningen i Spånga-Tensta ska söka pengar för ur stadens trygghetsfond nästa år.

Och det är en nygammal idé man vill lägga merparten av totalt 5,7 miljoner kronor på.

Nämligen en kombinerad lekplats och finpark vid Spånga centrum.

I höstas stoppades planen på en just en ny lekplats där, som hade beslutats om under det förra rödgrönrosa styret. Syftet med parken var bland annat att öka tryggheten kring centrum genom att fler människor skulle röra sig i området och två miljoner från trygghetsfonden var klara.

Planerad lekpark vid Spånga C stoppas

Spånga ska bli tryggare – med lekpark

Men parken påbörjades inte under 2018 och när den nya grönblå majoriteten fattade nya beslut om trygghetsmedlen blev det alltså nej till parken.

– Åtgärderna ansågs inte bidra till ökad trygghet i tillräckligt stor omfattning, sa trygghetsborgarrådet Erik Slottner (KD) då till SpångaDirekt.

Han påpekade samtidigt att stadsdelen var välkommen att söka igen och då vara tydligare med hur lekplatsen skulle bidra till tryggheten.

Dubbelt så mycket pengar

De lokala grönblåa representanterna var positiva till idén från början och gör alltså nu en ny ansökan inför 2020. Den här gången dubblar man dessutom det sökta beloppet till fyra miljoner kronor.

Förutom lekytor är förslaget nu även planteringar, soffgrupper och andra sociala platser.

– Jag är övertygad om att vi nu kan få till det här. Det var ett medborgarinitiativ från början och det finns ett stort stöd från företagarföreningen i centrum. Vi vill tillföra ett trygghetsmervärde, förra gången var det bara en lekplats, säger Ole-Jörgen Persson (M), ordförande i Spånga-Tensta stadsdelsnämnd.

Förutom de åtgärder som stadsdelen nu söker pengar för, så kommer man att ansöka om ytterigare trygghetsmedel under året, enligt Ole-Jörgen Persson.

– Det finns uttalat i verksamhetsplanen att vi ska söka pengar för åtgärder på platser där polisens arbete inte räcker hela vägen, det handlar bland annat om trygghetskameror. Jag får återkomma om vilka platser som kan vara aktuella, vi kommer att inventera hela stadsdelen i samråd med polisen, säger Ole-Jörgen Persson.

Detta söker stadsdelen också trygghetspengar för:

 Belysning till hundrastgården på Duvbovägen – 200 000 kronor.

 Förebyggande insatser för att motverka illegala bosättningar – 300 000 kronor.

Innefattar slyröjning, att öppna upp insynsskyddade områden. Fokus är tänkt längs vissa stråk i Tensta, runt koloniområden, på bostadsnära naturmark i Spånga och i Rissneskogen.

 Belysning till lekplatsen Fornminnesparken, vid Lunda – 400 000 kronor.

Sedan parken rustades upp har den blivit mer populär bland besökare och flera har skickat önskemål till stadsdelsförvaltningen om beslyning, vilket saknas i dag.

Inget tillfälligt hotellboende för Järvas äldre

Nyheter Finansborgarrådet: Är inte en lösning Låt Järvas äldre flytta till hotell för att minska risken för smittspridning, löd en uppmaning i ett öppet brev till staden i veckan. Men enligt Anna König Jerlemyr (M), finansborgarråd, finns inga...fredag 3/4 15:55

Massa tips på påsklovskul i Spånga-Tensta

Nyheter ✓Femkamp ✓Äggjakt ✓Påskmiddag ✓Dans ✓Testa VR Sugen på att hitta på något kul på påsklovet? I Spånga-Tensta finns massor att välja på! Nedan följer ett axplock av aktiviteter, fullständig lista hittar på Stockholm stads hemsida. Där hittar du...fredag 3/4 14:55