KVARSTÅR. De lagliga graffitiväggarna som skulle bort vid ett maktskifte blir kvar, meddelar Centerpartiet i stadshuset. Foto: Jannie Flodman

Trots vallöftet: Graffitiväggarna blir kvar

Ett av Alliansens tydligaste vallöften var att de lagliga graffitiväggarna i stan skulle rivas vid en valseger. Men så blir det inte.

  • Publicerad 16:17, 12 okt 2018

Under den förra mandatperioden inledde den rödgrönrosa majoriteten sitt styre med att slopa nolltoleransen mot graffiti som infördes under alliansens flagg. Under de senaste fyra åren har flera lagliga väggar för graffiti rests, bland annat på Södermalm och i Farsta och Spånga.

Ett av M, KD och L:s stora vallöften har varit att riva väggarna vid ett maktskifte, bland annat med hänvisning till ökad nedskräpning och klotter kring väggarna. Centerpartiet har varit emot en rivning, men skriver i Alliansens gemensamma valmanifest under på en nolltolerans mot klotter och nedskräpning.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Maktskiftet är nu ett faktum. Men väggarna – de blir kvar. Det meddelar Karin Ernlund, gruppledare för Centerpartiet, som är de som kommer att ansvara för kultur- och stadsmiljöfrågor.

– Vi har gjort en överenskommelse om att de väggar som finns inte kommer att rivas, samtidigt som vi kommer att skärpa och satsa mer på arbetet mot nedskräpning och även utöka klottersaneringen. Vi kommer dock inte resa några nya väggar i kommunal regi.

Moderaterna: "Lagliga väggar leder till rått klotter och förslumning"

Att många som röstat på Allianspartierna väntat sig att väggarna rivs vid en seger, kommenterar Ernlund såhär:

– Jag tror att alla väljare är medvetna om det svåra parlamentariska läget. Jag tror att våra väljare är stolta över vi nu kan skapa ett grönblått Stockholm. Man får alltid ge och ta i förhandlingar.

Ökad satsning på klottersanering låter som att det kan handla om rätt stora summor, är det värt det?

– Ja, vi har alltid stått upp för fri konst och vi anser att graffiti är just det. Så det är definitivt värt det. Vi vet också att stadsmiljöer som tas väl om hand bidrar till ökad trygghet.

KLART: Alliansen och MP har tagit makten i Stockholms stad

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Mathias Leveborn (V), Södermalms stadsdelsnämnd, är nöjd över beslutet.

– Jag är inte förvånad. Väggarna är en av de största succéerna som den rödgrönrosa majoriteten har haft, de används hela tiden, uppmärksammas av världsmedia och är helt enkelt för uppskattade för att rivas. Det här är när politik är som bäst, att Moderaterna har kunnat släppa prestigen och se den praktiska nyttan.

Kritisk M-topp: "Jag får leva med det"

En av de starkaste kritikerna av graffitiväggar, är Moderaternas Lars Jilmstad, vice ordförande i Farstas stadsdelsnämnd. Han har flertalet gångar svingat hårt mot Farstas lagliga vägg och har bland annat sagt att den "förfular och ska bort".

Nu idag är han betydligt mildare i tonen.

– Nej, det är inget jag gillar. Men när man bildar en ny majoritet så handlar det om att ge och ta. Vi har fått igenom annat som vi vill, och om det sker till priset av tre graffitivägar så får jag väl leva med det. Det blir i alla fall inga nya, säger Lars Jilmstad.

Känner du dig besviken på ditt parti?

– Nej, det kan jag inte påstå.

StockholmDirekt söker Moderaternas Anna König Jerlmyr för en kommentar.

M rasar mot fortsatt klotter vid graffitiväggen