Lars Arenander började spela trumpet på Enskede läroverk när han var 16 år. Foto: Sacharias Källdén

Trumpetmannen får Farsta att dansa

Lars Arenander spelar trumpet vid Farsta centrum några dagar i veckan. Inte för pengar utan för sin och andras glädje.

  • Publicerad 14:47, 24 okt 2018

"Jag brukar ställa mig här i solen och spela trumpet i nån kvart. Det brukar ske i samma veva som jag går och handlar mat – så inte varje dag men någon gång i veckan. Men bara om det är fint väder.

Jag har blåst i 60 år. Men det var inte förrän två-tre år sedan jag började spela ute på stan. Innan satt jag bara hemma och spelade för mig själv. Den är ju så liten trumpeten så nu för tiden har jag den nästan alltid med mig. I somras tog jag till och med mig den till stranden och satt där och spelade.

Spelar för glädjen

Det är inte så att jag tar betalt utan jag spelar för glädjen. Ungarna älskar det och de brukar önska sina favoritlåtar. De brukar önska klassiker som "Blinka lilla stjärna" eller "Pippi Långstrump" och då uppmuntrar jag ungarna till att sjunga och dansa med.

Jag har ungefär 50 låtar i huvudet resten har jag i pärmen här. Och det är även många äldre som stannar till, lyssnar och ibland önskar en melodi. Många äldre har ingen musikspelare och då kan de få en liten nostalgiresa via mina toner här nere på Farsta torg.

Plaisir d-amour

När mamma var gammal spelade jag Plaisir d'amour – som spelades på hennes bröllop – för henne när hon låg på sjukhuset och knappt mindes någonting alls. Då började tårarna rinna på henne. Melodin väckte något i henne. Sen började det rinna tårar från personalen och sedan även på mig.

Min son spelar saxofon, han är sexton år och betydligt bättre än vad jag är. Jag hoppas att vi två tillsammans kan ställa oss här och spela någon dag. Love me tender med Elivs då. För den kan vi båda.

Jag kommer gå ner och spela här vid Farsta centrum så länge solen skiner."

Lars Arenander, tar ofta emot önskelåtar från förbipasserande. Foto: Sacharias Källdén

Lars Arenander berättar även att han:

Har bott i Farsta sedan 1997.

Är 72 år gammal.

Har träffat Frankrikes fd president Charles de Gaulle.

Samlar på autografer.

Är författare och utgivare av boken Kvinna i strid som finns att låna på bibblan. Boken är en kuslig krigsdagbok av min farmor Martha Arenander som bland annat tilldelades utmärkelse av Kung George V.

Fått tipset "lev i nuet" av Nils Poppe.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

De ska hjälpa Stockholms par till bättre sexliv

Nyheter Här öppnar stadens första familjerådgivning med fokus på liggandet Stress, skärmar och storstadshets skjuter stockholmarnas sexlust i sank. Nu satsar RFSU på stadens första familjerådgivning med fokus på liggandet – både det ovanliga och vanliga.lördag 23/3 20:00

Nu våras det för loppisarna i Söderort

Nyheter STOR LISTA: Loppmarknaderna du inte vill missa Det våras för loppisarna – framförallt i Söderort. Här är ett gäng fyndtillfällen du inte vill missa.lördag 23/3 9:00