Lars Arenander började spela trumpet på Enskede läroverk när han var 16 år. Foto: Sacharias Källdén

Trumpetmannen får Farsta att dansa

Lars Arenander spelar trumpet vid Farsta centrum några dagar i veckan. Inte för pengar utan för sin och andras glädje.

  • Publicerad 14:47, 24 okt 2018

"Jag brukar ställa mig här i solen och spela trumpet i nån kvart. Det brukar ske i samma veva som jag går och handlar mat – så inte varje dag men någon gång i veckan. Men bara om det är fint väder.

Jag har blåst i 60 år. Men det var inte förrän två-tre år sedan jag började spela ute på stan. Innan satt jag bara hemma och spelade för mig själv. Den är ju så liten trumpeten så nu för tiden har jag den nästan alltid med mig. I somras tog jag till och med mig den till stranden och satt där och spelade.

Spelar för glädjen

Det är inte så att jag tar betalt utan jag spelar för glädjen. Ungarna älskar det och de brukar önska sina favoritlåtar. De brukar önska klassiker som "Blinka lilla stjärna" eller "Pippi Långstrump" och då uppmuntrar jag ungarna till att sjunga och dansa med.

Jag har ungefär 50 låtar i huvudet resten har jag i pärmen här. Och det är även många äldre som stannar till, lyssnar och ibland önskar en melodi. Många äldre har ingen musikspelare och då kan de få en liten nostalgiresa via mina toner här nere på Farsta torg.

Plaisir d-amour

När mamma var gammal spelade jag Plaisir d'amour – som spelades på hennes bröllop – för henne när hon låg på sjukhuset och knappt mindes någonting alls. Då började tårarna rinna på henne. Melodin väckte något i henne. Sen började det rinna tårar från personalen och sedan även på mig.

Min son spelar saxofon, han är sexton år och betydligt bättre än vad jag är. Jag hoppas att vi två tillsammans kan ställa oss här och spela någon dag. Love me tender med Elivs då. För den kan vi båda.

Jag kommer gå ner och spela här vid Farsta centrum så länge solen skiner."

Lars Arenander, tar ofta emot önskelåtar från förbipasserande. Foto: Sacharias Källdén

Lars Arenander berättar även att han:

Har bott i Farsta sedan 1997.

Är 72 år gammal.

Har träffat Frankrikes fd president Charles de Gaulle.

Samlar på autografer.

Är författare och utgivare av boken Kvinna i strid som finns att låna på bibblan. Boken är en kuslig krigsdagbok av min farmor Martha Arenander som bland annat tilldelades utmärkelse av Kung George V.

Fått tipset "lev i nuet" av Nils Poppe.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

StockholmDirekt Comment Policy

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Please read our Comment Policy before commenting.

"Jag hade handen på Eddie Vedders kuk lite för länge"

Nyheter Kändisfotografen från Söderort om rockvärldens största svin I tre decennier har han fotograferat rocken och dess kändisar i Stockholm. Nu släpper han boken "Let there be rock" med personliga favoriter, många som aldrig publicerats förr. Johan Bergmark...tisdag 20/11 20:00

Beskedet: Förskola i Örby byggs ut

Nyheter Åtta års väntan kan snart vara över Förskolan Skogsbacken på Ripsavägen i Örby byggs ut. Planer för det har funnits ända sedan 2010, och nu ger stadens tjänstemän tummen upp till det senaste förslaget.tisdag 20/11 16:58