Foto: Mostphotos

Tryckte på fel pedal – kraschade helikopter

I somras kraschade en helikopter i Länna. En rapport från Statens haverikommission visar att piloten tryckte ner fel pedal, vilket gjorde att helikoptern började rotera okontrollerbart.

  • Publicerad 12:05, 3 maj 2019

Den 11 juli skulle en helikopterpilot i 70-årsåldern skulle lyfta med en privat helikopter från en helikopterplatta på en industritomt i Länna. Det lyft han var på väg att prova på var relativt svårt. Helikoptern stod parkerad på en vagn och en hjullastare som använts för att förflytta helikoptern ut på landningsplattan stod parkerad strax intill.

Det här var dessutom en helikoptermodell som den i övrigt rutinerade piloten endast hade flugit i totalt sju timmar.

När helikoptern lättar från marken börjar den röra sig framåt samtidigt som den girar hastigt åt vänster. Den snurrar ett och ett halvt varv innan stjärtbommen kolliderar med den parkerade hjullastaren. Då fattar piloten stigspaken och tvingar helikoptern till marken. Den snurrar ytterligare ett mark innan den tar i marken.

Piloten klarar sig oskadd och ingen annan människa kom till skada. Däremot förstördes helikoptern.

Tryckte ner fel pedal

Enligt en rapport från Statens haverikommission, som utreder luftfartsolyckor, berodde den hastiga kraschen på pilotens oerfarenhet med den aktuella helikoptermodellen. När huvudrotorn orsakade att helikoptern girade åt vänster skulle piloten ha kompenserat med en fotpedal på hans högra sida. Men eftersom han var ovan vid modellen tryckte han ner vänsterpedalen, som hade varit rätt i den helikoptermodell han var van vid.

"Olyckan orsakades av att kompensationen med pedalerna vid upphovring kom att göras på ett sådant sätt att helikopterns girverkan åt vänster kom att förstärkas i stället för att motverkas. Detta medförde att piloten förlorade kontrollen över helikoptern", står det att läsa i rapporten.

Enligt rapporten hade piloten operativ och medicinsk behörighet att operera en helikopter.

Helikoptern var av märket Airbus och var elva meter lång och tio meter i diameter. Den hade tre rotorblad och en stjärtrotor.