Trygg Hansa-huset så som det ser ut i det senaste reviderade förslaget. Foto: Illustration: Manuelle Gautrand Architecture

Trygg Hansa-huset ska klubbas – efter nio år

På fjärde försöket har stadsbyggnadskontoret lyckats. Tillbyggnaden på det så kallade Trygg Hansa-huset får grönt ljus av Länsstyrelsen.

  • Publicerad 16:26, 11 apr 2018

Efter att den fjärde revideringen av detaljplanen ställts ut så står det nu klart att Länsstyrelsen för första gången anser att den omtvistade planen för kontorshuset vid korsningen Scheelegatan-Fleminggatan på Kungsholmen inte bryter mot så kallade riksintressen, och den kan därmed godkännas.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Det skriver stadsbyggnadskontoret i sitt förslag till beslut som ska upp på bordet nästa sammanträde i stadsbyggnadsnämnden den 18 april.

– Det handlar bland annat om en rejäl sänkning av byggnadshöjden för den delen som kallas Muttrarna. Vi har fått in mycket synpunkter om att påbyggnaden var för stor, både i relation till den befintliga byggnaden och till att hela innerstaden är utpekat av staten som kulturhistoriskt intressant, där byggnaden skulle bli för dominant i stadsbilden, sa Stefan Modig, stadsplanerare på stadsbyggnadskontoret i höstas, om arbetet med detaljplanen.

Muttrarna är den högsta delen av byggnaden och det är primärt den rejäla sänkningen av den som gör att Länsstyrelsen nu godkänner detaljplanen.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Redan 2009 togs det första beslutet om en utveckling av byggnaderna i kvarteret och nu ser långbänken ut att kunna få ett slut.

Nu och förr. Till höger syns ett tidigare förslag från 2016. Till vänster det rejält sänkta förslaget som nu fått tummen upp. Foto: Illustration: Manuelle Gautrand Architecture

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Här är parkerna där du får dricka alkohol

Nyheter LISTA: Se vad som gäller för Stockholms alla parker 2018 I vissa parker i Stockholm är det helt okej att öppna bubblet eller ölen till picknickhänget, i andra råder strikt alkoholförbud. Här ser du vad som gäller för "din" park.fredag 20/7 14:43

Ny satsning ska stoppa droghandeln på Plattan

Nyheter Trygghetsgruppen flyttar in mitt på Sergels torg Nu är alla samlade under ett och samma tak – mitt i händelsernas centrum.fredag 20/7 11:44