Första stadsdelsnämndsmötet var välbesökt – och att det är valår, det märktes. Foto: Rasmus Panagiotis Columbus

Trygghet i fokus när valåret drog igång i Skäris

Trygghet, trygghet, trygghet. Kameror och väktare. Det som verkar vara en av valårets stora frågor präglade även det första stadsdelsnämndsmötet i Skärholmen.

  • Publicerad 16:02, 6 feb 2018

– Vi har läst om hur Ica-handlaren i Sätra tvingats anställa egna vakter. Och hur hans personal blev utsatt för ännu ett hot om livet i söndags, när en snattare bar pistol. Det är helt förskräckligt vad våra medborgare får vara med om.

Sötsugen snattare var beväpnad med pistol

Elisabeth Johnson (M) satte flera gånger trygghetsfrågorna på tapeten under årets första stadsdelsnämndsmöte i Skärholmen. Bland annat när det kom till de lågt satta trygghetsmålen som stadsdelen har.

– Skärholmens majoritet har generellt satt upp låga mål i ett flertal olika indikatorer. Men ni når inte ens upp till dem, sa hon och pekade bland annat på att bara 47 procent av Skärholmsborna som svarade på stadens medborgarundersökning kände sig trygga i stadsdelen – en bit under målet på 52 procent som stadsdelen har.

"Sen satsning"

Även Jan Jönsson (L), vice ordförande i stadsdelsnämnden, hade synpunkter på hur den rödgröna majoriteten behandlat trygghetsfrågorna.

– Det är alldeles för många av Skärholmsborna som känner sig otrygga och får sin frihet begränsad. Och vi kan konstatera att de insatser majoriteten föreslagit inte har haft någon effekt. Vi har länge förespråkat ordningsvakter och först häromdagen kom beskedet om en liten satsning på det. Men den kommer alldeles för sent, menade han.

(S) satsar 25 miljoner på ökad trygghet i Stockholm

Kameror och kommunala ordningsvakter – det var botemedlet mot otrygghet som efterfrågades av de borgerliga partierna under nämndmötet. Salar Rashid (S), var inte emot.

– Jag tycker precis som Elisabeth – självklart ska alla medarbetare känna sig trygga. Nu har vi en trygghetsfond, vi vill ha ordningsvakter och har till och med sett till fixa pengar för trygghetskameror. Men ni haltar på det långsiktiga arbetet, hur ska vi se till att klyftorna minskar, att alla barn får en riktig utbildning? Det har ni inte alltid svar på.

Lorena Delgado (V), stadsdelsnämndens ordförande, ville i stället lyfta det långsiktiga arbetet som stadsdelen gör idag – bland annat att fler barn går i förskola i Vårberg.

– Har du inte gått i förskola har du inte samma chans som resten av eleverna när börjar skolan. Vi har gått från katastrofala siffror till liknande som i resten av staden. Det är sånt som gör att ungdomar inte hamnar i kriminalitet, sa hon.

Krossade löften

Och valåret låg i luften. Inför mötet hade liberalen Jan Jönsson passat på att undersöka hur det gått med de löften den styrande majoriteten gjorde innan valet 2014.

– Det lovades mycket saker. Bland annat att vi skulle ha 50 procent förskolelärare i våra förskolor, mindre barngrupper, ett näringslivsprogram och att miljonprogrammen skulle rustas upp utan hyreshöjningar. Såhär i slutet av er mandatperiod kan man se att inget av de initiativen kommit till stånd, trots att vi nu betalar mer i skatt.

Lorena Delgado slog ifrån sig och lyfte att bostadsbyggandet har tagit fart, att hemtjänstpersonalen var nöjdare med sina jobb, att sjukfrånvaron minskat bland stadsdelens anställda och att färre familjer går på socialbidrag.

– Jag är säker på att om drar upp vad partier lovar inför val kan listan lång. Men när man ingår samarbete måste man hitta prioriteringar. Vi har tydligt prioriterat bostäder, välfärd och utbildning och där har vi nåt långt under den korta tid haft mandatperiod, sa hon.

Mer från mötet:

Medborgarförslag om billiga och gratis fritidsaktiviter för barn och unga, kulturhus i Sätra och kommunala ordningsvakter skickades vidare för utredning.

Det beslutades att Nya Byvikens LSS-boende i Vårberg ska läggas ned. Lokalerna är inte lämpade för LSS-boende, bland annat för att många rör sig i fastigheten och den upplevs som otrygg. De tolv personer som bor där idag kommer, i den mån det går och önskas, få nya bostäder bland stadsdelens andra boenden.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.