Otryggheten i Älvsjö är i stor utsträckning kopplad till området runt stationen. Foto: Linda Gren

Trygghetsmålet i Älvsjö toksågas

Moderaterna sågar de rödgrönas trygghetsmål i Älvsjö nästa år som de menar är alldeles för mesiga. "Det sätter så låga mål för att kunna sätta gröna färger i sina redovisningar", säger Johan Nilsson (M)

  • Publicerad 11:38, 27 dec 2017

I december har stadsdelsnämnderna runt om i stan klubbat sina verksamhetsplaner för 2018, i dessa sätts det bland annat upp mål för trygghetsarbetet. I Älvsjö är stadsdelen mål att 76 procent av invånarna ska uppleva trygghet där de bor när 2018 summeras. Det är samma siffra man landade på i Stockholms stads egen medborgarundersökningen 2016, men något högre än de 73 procent man landade på 2017.

– Jag tycker inte att det känns bra att en sådan här stor del av invånarna ska känna sig otrygga. Jag tycker att de rödgröna är väldigt defensiva när de accepterar så här låga siffror, säger säger Johan Nilsson (M), vice ordförande i Älvsjö stadsdelsnämnd.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Enligt Johan Nilsson är det märkligt att frågan inte tas på större allvar av den rödgröna majoriteten. Enligt honom är tryggheten den i särklass viktigaste frågan som lyfts när han möter Söderortsbor.

– Jag skulle säga att det har varit så sedan 2015. Folk ringer, mejlar, och kommer och pratar om det. Älvsjöbor framförallt, säger han och tillägger:

– För egen del skulle jag sätta upp högre mål och acceptera att jag inte når dem första året. Jag vill säga att min målsättning är 100 procents trygghet. Men 90 procent blir mitt golv, en lägsta nivå. De andra siffrorna är pinsamma. Det här är mitt nyårslöfte. Vi kanske sitter här om ett år och har vunnit valet, då kan jag inte värja mig från det jag säger nu.

Vad behövs för att nå dina mål?

– Det behövs ordningsvakter, fältassistenter, ett jobb för liv och rörelse. Det behövs belysningsåtgärder och trygghetskameror. Medborgare ska kunna vistas vid sitt hem utan att känna otrygghet, säger Johan Nilsson (M).

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Men Stefan Johansson (S), ordförande i Älvsjö stadsdelsnämnd, slår ifrån sig kritiken.

– Först och främst bör man titta på hur de här siffrorna är satta. De utgår från förgående års resultat. Att Moderaterna vill se 90 procents trygghet är också för lågt, säger han och fortsätter:

– Våra åsikter skiljer sig lite åt. Vi måste väva in medborgarna i det här arbetet och skapa trygghet tillsammans. Vi har en trygghetsgrupp och ett trygghetsråd där olika enheter är med, bland annat polisen. Vi har fältassistenter och ungdomsvärdar. Vi kommer helt enkelt utveckla vårt arbete hela tiden och jag är säker på att medborgarna kommer känna sig tryggare 2018.