Trots nedflyttningen till division 2 blickar Sätra SK framåt. "Vi vill vara en förortsklubb som spelar i de högre divisionerna, för att vi tror att det behövs. Vi vill visa att ett damfotbollslag kan befinna sig däruppe, utan att vara beroende av tusen pojkspelare", säger Krispin Kuoppala, sportchef och tidigare tränare för Sätra SK. Foto: Emilia Lindholm Fjeld (arkivbild)

Tuffa avslutet: Sätra SK faller ur division 1

En tuff fotbollssäsong har nått sitt slut och för Sätra SK hände det som inte fick hända. 4–1-förlusten mot Enskede i helgen satte spiken i kistan för laget som nu halkar ur division 1. "Det känns tomt", säger Krispin Kuoppala, sportchef.

  • Publicerad 09:14, 1 okt 2019

Framför en publik på 120 personer krossades Sätra SK:s hopp om att få stanna kvar i division 1 i söndags. På Enskede IP var det hemmalaget Enskede IK som gick segrande ur striden, med ett slutresultat på 4–1.

– Innan matchen var stämningen taggad. Vi hade vunnit matchen innan och började stabilt, båda lagen hade mycket chanser. I 48:e minuten tog vi ledningen och det var enormt mycket kärlek och lyckorus. Men 20 sekunder senare kvitterar de och då var det som att vattnet rann ur oss, säger Krispin Kuoppala, sportchef.

Tre mål senare var förlusten ett faktum. Det var det tolfte nederlaget i en tung säsong. Och en förlust som innebär att Sätra SK hamnar under strecket och kommer behöva spela i division 2 nästa år.

– Där och då var det tufft. Det känns tomt, man har lagt extremt mycket tid och energi på Sätra SK, nästan en heltid vid sidan om heltidsjobbet, och det känns surt när man inte får tillbaka det på papperet, säger Krispin Kuoppala.

"Har glömt tänka hållbart"

Laget har spelat i division 1 sedan 2015 och har flera år nosat på Elitettan. Förra året slutade de tvåa, bara fyra poäng under serievinnaren IF Brommapojkarna.

Krispin Kuoppala tror att de höga ambitionerna var en anledning till årets resultat.

– Det gick inte som vi tänkt oss, men som verkligheten såg ut tror jag att det tyvärr var oundvikligt. I lite för många år har vi spelat framgångsrik fotboll där vi har fokuserat för mycket på varje säsong och kommande match. Men vi har inte haft den organisation som krävs för att spela i division 1 – vi har glömt att tänka hållbart.

Det krockade med ett generationsskifte bland spelarna, motivationsbrist och skador på kärnspelare som var svåra att ersätta, säger han.

– I lördags kom verkligheten ikapp oss. Och då kan man välja mellan att vara jätteledsen och hitta saker att skylla på. Eller så kan man se det som en viktig erfarenhet och lärdom, fokusera på det viktiga syfte Sätra SK fyller i vår stadsdel och blicka framåt – det är det vi kommer att göra.

Ska tillbaka

Även om nedflyttningen innebär ett hårt slag för föreningen och att spelare eventuellt söker sig vidare tror Krispin Kuoppala att den också kan leda till att unga talanger från klubben nu kan ta plats och att spelare från 127-området som nu spelar i andra klubbar lockas hem.

– Det viktiga nu är att vi får till en stabilitet och bygger laget kring spelare som vill spela fotboll. Och att vi har roligt. För fotboll ska vara kul, det är då man lockar till sig intressanta spelare. Och Sätra är en klubb som ligger helt rätt i tiden, gör vi jobbet rätt kommer vi fortsätta växa och komma tillbaka till division 1. Det är jag helt säker på.

Sätra SK vill vara mer än hobby

De blev näst bäst i div 1 – nu laddar Sätra SK om

Om laget

Sätra SK har sedan 1980-talet byggt sin verksamhet kring flick- och damfotboll. Detta gör föreningen unik i Stockholm.

Från 6 års ålder ges möjligheten att delta i den avgiftsfria verksamheten Fotbollsskolan. I Fotbollsskolan får de allra yngsta lära sig grunderna i vad fotboll innebär.

Sedan år 2015 har damlaget spelat i division 1, men i helgen stod de klart att de flyttas ned till division 2.

Visa merVisa mindre