FAST. Hanna Dahlgren, 26, skulle resa runt i Sydamerika tillsammans med sina kompisar innan arbetet som socionom drog igång. Sista resestoppet var Peru. Där blev hon fast, när landet stängde ned till följd av coronaviruset. Foto: Privat

Tullingebon Hanna, 26, är fast i Peru

Tullingebon Hanna Dahlgren, 26, är en av de tusentals svenskar som sitter fast utomlands efter att flera länder stängt gränserna till följd av coronaviruset. "Det som oroar är ovissheten om vad som kommer hända", säger hon.

  • Publicerad 11:56, 1 apr 2020

Tio minuter senare var de slut och vi fick inga biljetter

I slutet av förra veckan berättade utrikesminister Ann Linde (S) att utrikesdepartementet kommer att börja hjälpa strandsatta svenskar utomlands, något som inte varit aktuellt tidigare.

– Bland annat kommer det att landa ett plan i dag med svenska resenärer som varit i Peru och suttit fast, sade hon till SVT nyheter i söndags.

Totalt rörde det sig om ett 20-tal svenskar. Men många sitter fortfarande fast i Peru. En av dem som inte lyckades komma med planet hem var Tullingebon Hanna Dahlgren, 26.

– Det är psykiskt påfrestande. Vi är inte oroliga för att vi kommer bli sjuka eftersom vi är unga och friska, men det som oroar är ovissheten om vad som kommer hända, om vi kommer få någon hjälp eller inte, säger hon.

Vaknade till isolering

Hanna åkte tillsammans med fyra tjejkompisar efter sin socionomexamen. De hade planerat att turista några månader i Sydamerika innan arbetslivet drog igång.

– Vi började i Brasilien, sen till Argentina, Chile, Bolivia och avsluta i Peru. Vi landade i Peru den 15:e och morgonen därpå vaknade vi till att presidenten bestämt att stänga gränserna och införa isolering, berättar hon.

När BotkyrkaDirekt når Hanna befinner hon sig i Puno, nära gränsen till Bolivia. Kvällen innan fick hon höra att flera danska medborgare skulle flygas ut ur landet, och att resterande platser kunde köpas av svenskarna till ett självkostnadspris. Men det var först till kvarn som gällde.

– Informationen som fanns var att vi kunde boka biljetterna vid klockan 05.08 peruansk tid, men tio minuter senare var de slut och vi fick inga biljetter, precis som många andra svenskar, säger Hanna.

Hon berättar också att det finns en chattgrupp för svenskar som sitter i samma situation som henne. Enligt henne är det därifrån många får sin information, eftersom informationen från ambassaden är bristfällig.

– De säger bara att man samarbetar med EU. Inte vad som görs eller vad som kommer hända, avslutar hon.