Ett eget litet samhälle växte fram runt Tumbas pappersbruk med tiden, med bland annat eget brandförsvar och bibliotek. På 70-talet flyttades sedeltryckeriet hit. Foto: Johannes Liljeson

Tumba bruks sedeltryckeri läggs ner – 170 varslas

Det över 260 år gamla sedeltryckeriet på Tumba bruk lägger ner. När företaget Crane flyttar verksamheten till Malta försvinner 170 tjänster från Botkyrka.

  • Publicerad 14:49, 14 maj 2018

Beskedet att företaget Crane Currency flyttar sin sedelproduktion från tryckeriet på Tumba bruk till Malta kom i slutet av förra veckan. Det rapporterade Aftonbladet i fredags. Företaget, som tog över sedeltryckeriet från Riksbanken 2001, har nu varslat 170 medarbetare i Tumba om uppsägning.

I ett pressmeddelande som Aftonbladet tagit del av skriver Crane Currency att det är på grund av marknadens hårda konkurrens och anläggningens infrastruktur som de tvingats att fatta beslutet om flytten.

Från och med årsskiftet ska sedelproduktionen ske i företagets anläggning på Malta.

Och det är en över 250 år gammal sedeltradition som nu går i graven. Ebba Östlin (S), kommunstyrelsens ordförande, beklagar flytten från Botkyrka.

– Det är mycket tråkigt att få detta besked. Det är en del av Tumbas själ som byggts upp runt bruket, säger hon i en skriftlig kommentar till BotkyrkaDirekt.

Hon säger också att hon ska ha ett möte med Crane Currency.

– Jag kommer träffa företaget för att se så att det är fortsatt aktivitet i bruket och för att se vad kommunen kan göra. För mig är det viktigt att detta inte käppar i hjulet för att bygga nya Botkyrka, om vår ambition att skapa mer levande stadsdelar.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Stort hemlighetsmakeri

Exakt vilka sedlar som trycks i Tumba idag är hemligt. Och det är hemlighetsmakeriet som gjort att pappersbruket och senare sedeltryckeriet hamnade just här.

Falska sedlar – en bra affär på Tumba bruk

Under 1600- och 1700-talet, då sedeln var ny, var falskmynteriet omfattande. Det svenska sedelpappret tillverkades till en början i Holland, men ofta försvann det oförklarligt på vägen. Och 1755 beslutade Riksbanken att bygga ett svenskt pappersbruk för sedlar.

Valet föll på Tumba, som låg en bra bit från Stockholms innerstad, just för att kunna hållas hemligt. Dock nära nog för att sedlar och annat gods enkelt skulle kunna transporteras vattenvägen från Tullingesjön, via Mälaren till staden.

Bruket har också satt sina spår på den gamla industriorten - bokstavligt talat. Att Tumba fick en station när järnvägen drogs fram under 1800-talet var till stor del för att det så viktiga sedeltryckeriet låg här. Nu kunde man två gånger per dygn resa mellan Tumba och Stockholm på 45 minuter istället för 2-3 timmar med häst och vagn.

REPORTAGE. Följ med Tumba-Tarzan på rymmen från polisen

Gunnar Ståhl och Elin Ekeroth Kjellgren visar hur tillverkningen av vattenmärkt sedelpapper gick till när tidningen hälsar på 2013. Råvaran bestod bland annat av gamla kläder och lakan som malts ner. Foto: Arkivfoto: Johannes Liljesson

Tillverkningen av sedelpapper krävde stor hantverkskicklighet. Vikten på en sedel fick inte avvika mer än två procent. Foto: Arkivfoto: Johannes Liljeson

Bruket hade en egen skola när det begav sig. På övervåningen i huset Kölnan finns lärarinnas bostad och ett klassrum återskapat. Foto: Arkivfoto: Johannes Liljeson

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.