Södertörns tingsrätt. En man dömdes i dag för mord på sin granne i Segersäng. Foto: Arkiv

Tumbabo döms för yxmord på sin granne

Den man som har åtalats för mordet på sin granne i Segersjö har nu dömts till rättspsykiatrisk vård. Många grannar blev vittne till mordet som skedde med en yxa.

  • Publicerad 13:14, 12 jun 2019

Det var 7 december som mannen i 40-årsåldern greps av polis i samband med mordet på en man i Segersjö. Han dömdes i dag till rättspsykiatrisk vård i Södertörns tingsrätt.

I förhör har mannen berättat att han känt sig hotad av offret som bodde granne med honom. Han erkänner att han dödat offret med en yxa han hade med sig för att hugga en julgran, men att detta skett i nödvärn efter att offret attackerat honom i ryggen med en kniv.

21 yxhugg

Mannen högg offret i huvudet med 21 yxhugg. Flera grannar, bland annat offrets sambo, bevittnade händelsen.

– Vid en samlad bedömning har tingsrätten kommit fram till att det har funnits alternativa handlingssätt för den dömde redan när det första hugget utdelades med yxan, säger rådmannen Elin Carbell Brunner i ett pressmeddelande från Södertörns tingsrätt.

– Den dömde har dessutom haft både tid och möjlighet att göra flera överväganden innan han högg offret med yxan, fortsätter Elin Carbell Brunner.

Risk för fler brott

Mannen döms för mord. Om mannen skulle dömts till fängelse skulle 14 års fängelse dömts ut. Men eftersom en rättsläkare har bedömt att den dömde lider av en allvarlig psykisk störning får han istället rättspsykiatrisk vård.  

Då det även bedöms finnas en risk att mannen begår allvarliga brott igen är domen vård med särskild utskrivningsprövning. Det innebär att förvaltningsdomstolen ska pröva hans risk för återfall i brottslighet innan han kan skrivas ut av läkarna på den rättspsykiatriska kliniken. 

Misstänkt för mord i Segersjö åtalas

Man död efter bråk i Tumba – en gripen