Nooshi Dadgostar, nyvald vice ordförande i Vänsterpartiet. "Det finns bara ett vänsterparti kvar i Sverige, de andra är mer eller mindre högerpartier idag", säger hon. Foto: Pressbild

Tumbabon Nooshi leder Vänsterpartiet i valrörelsen

Tumbabon Nooshi Dadgostar tog plats i Vänsterpartiets toppskikte när hon valdes till vice ordförande i partiet. Nu hoppas hon leda partiet till framgång i höstens val. – Mycket står på spel det här valåret.

  • Publicerad 17:01, 5 mar 2018

– Det känns bra och roligt och peppigt! Det känns som att det mycket som står på spel det här valåret. Det handlar om vilket Sverige vi vill ha, säger Nooshi Dadgostar, nyvald vice ordförande, riksdagsledamot och Tumbabo.

Baker (M): De rödgröna förlorar valet

Du ska leda partiets valrörelse tillsammans med er partiledare Jonas Sjöstedt. Vilka frågor kommer ni att gå till val på?

– Vi vill prata om jämlikhet. Vi tycker att klyftorna i Sverige har blivit för stora, skyddsnäten vi har byggt håller på att gå sönder. Jag hoppas att vi pratar om frågorna som berör, de ekonomiska skillnaderna. Valet står mellan högerns sänkta skatter och mindre välfärd eller vänsterns höjda skatter på förmögenheter och mer välfärd. I Stockholmsregionen kommer bostadsfrågan och hur vi får fram billiga hyresrätter att vara viktig. Alla ska kunna flytta hemifrån utan att ha föräldrar som kan köpa en bostad åt en.

V tar strid för att stoppa mittenstyre i Botkyrka

Men många spår att valet kommer att handla om trygghet, hårdare tag och gängkriminaliteten i förorter. Traditionella högerfrågor. Vad har V för svar på oron kring ökad otrygghet, gängskjutningar och segregation?

– Den politiska debatten har blivit trångsynt och främlingsfientlig. Men det är grunden en ekonomisk klyfta mellan samhällsklasser, det är borgerlig politik som skapat problemen: att skolan inte har resurser att hjälpa elever, att socialtjänsten inte har resurser att hjälpa barn. Visst är det viktigt att polisen kommer när man ringer dem, men man måste se trygghet som bredare än att bara satsa på polisen. De måste ju ha en resursstark socialtjänst som kan hjälpa ungdomar till ett bra liv igen.

Hanif Bali, M, blev (nästan) sams med vänstern i Skärholmen

SPANING. 7 frågor som kan avgöra valet i Botkyrka

Riksdagsledamot

Namn: Nooshi Dadgostar

Gör: Är riksdagsledamot och vice ordförande i Vänsterpartiet. Även partiets bostadspolitiska talesperson. Har varit partipolitiskt aktiv sedan -99. Då i Ung Vänster.

Bor: i Tumba

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.