Tumbaelever bäst på att snacka – tog storslam på debatt-tävling

Bästa debattörer, bästa hejaklack och bästa coach. Det blev storslam för Tumba gymnasium i Debattspelen, en debatt-tävling för gymnasieskolor i Stockholm. – Kolla på Trump, idag är det viktigare hur du säger saker än vad du faktiskt säger, säger Max Karlsson, från vinnarlaget.

  • Publicerad 10:13, 6 dec 2017

– Det känns jättebra, vi blev sjukt stolta för det var inget vi hade väntat oss. Vi var den enda skolan från förorten och vi hade inte debatterat tidigare och tänkte att vi från orten kanske inte har lika bra språk som de på innerstadsskolorna, säger Tumbabon Maria Stevanovic, 17 år.

Men deras retoriklärare Vanja Karlsson trodde på de fem eleverna på ekonomiprogrammet som alltså gick och vann Sveriges ungdomsråds debatt-tävling på Kulturhuset i lördags. Feminism, musik, kolonialism, etik och vapenhandel var bland de ämnen som diskuterades.

– Vi kände starkt för politiska ämnen, kolonialism, vapenhandel var vi också bra på, säger Maria Stevanovic.

"Kolla på Trump"

Att kunna debattera och övertyga folk om sin åsikt blir allt viktigare, tror Tarin Islam, 17 år, från Vårby gård.

– Debatter dyker upp hela tiden i och med sociala medier. Kan man debattera kan man sälja sina åsikter. Det är oroligt i världen nu, du vill vara kunnig på det, säger Tarin.

Max Karlsson, från Järna, tar Trump som exempel på hur olika argumentationstekniker ibland är viktigare än faktan när man vill vinna en debatt.

– I tider av fake news är det viktigare hur man talar än exakt vad man säger eller vilka fakta man har, kolla på Trump, säger han.

Har ni några tips för hur man blir en bra debattör?

– Det viktigaste är att vara säker på sig själv. Juryn tittade på hur aktiv du är i debatten. Börjar du tvivla på dig så låter du inte övertygande oavsett arumgent. Och att verkligen förstår vad du pratar om. Ofta glömmer folk att lyssna på den andra parten. Man måste bemöta argumenten på ett bra sätt, Tarin Islam, 17 år, Vårby gård.

Nu ska eleverna fortsätta debattera. Närmast ska de vara med i debattgrenen på skolans Luciaolympiad.

– Eftersom vi är så grymma vill vi fortsätta. Vi funderar också på att starta upp en debatt-tävling i kommunen till nästa år, säger Tarin Islam.

Debattörer

Debattspelen arrangerades av Allmänna Arvsfonden på Kulturhuset den 2 december. Tumba gymnasium ställde upp med sitt lag Tumbaloss. fem elever från ekonomiprogrammet.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.